Русия обстрелва в понеделник сутринта градове на запад от най-голямата атомна електроцентрала в Европа - Запорожката, предаде Ройтерс.

В същото време властите в Киев забраниха демонстрации за деня на независимостта на Украйна - 24 август, съобщи агенцията.

Ракети, изстреляни от окупирания от Русия южен бряг на Днепър, валяха в районите на Кривой рог и на Синелковска община в Днепропетровска област, написа в Телеграм областният губернатор Валентин Резниченко. Руска ракета удари и Вознесенск, недалече от втората по големина украинска АЕЦ.

В неделя президентът на САЩ Джо Байдън, британският премиер Борис Джонсън, германският канцлер Олаф Шолц и френският президент Еманюел Макрон разговаряха по телефона за сигурността на украиските ядрени централи. Те подкрепиха изпращането на мисия на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ядрения регулатор на ООН, в Запорожката АЕЦ, която Русия превзе през март, но още се управлява от украински персонал.

Москва и Киев се обвиняват взаимно за обстрела по цели близо до централата. Украйна твърди, че Русия я използва като ядрен щит, а Русия обвинява Украйна в безотговорност и риск да предизвика мащабна катастрофа.

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди сънародниците си да бъдат бдителни и готови за руски нападения на националния празник в сряда, а киевската градска управа забрани масовите прояви на открито от понеделник до четвъртък включително заради опасността от руски ракетни атаки. В сряда се навършват и точно шест месеца от началото на руското нахлуване в Украйна на 24 февруари т.г.