Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че страната му няма да преговаря с Русия, ако тя устрои съд над пленените защитници на завзетото от нея азовско пристанище Мариупол.

„Вече има достатъчно съобщения в медиите, че в Мариупол се подготвят декори за абсолютно отвратителен и абсурден процес на украинските защитници - над нашите войници, които са пленени от нашествениците", каза Зеленски в телевизионно обръщение към нацията.

"Както и да мислят окупаторите, каквото и да планират, реакцията на държавата ни ще бъде напълно разбираема", добави той. "Ако този подъл процес се състои, ако нашият народ, в нарушение на всички споразумения, международни правила, бъде вкаран в тези декори... Това ще бъде линията, след която всякакви преговори са невъзможни. Русия ще се откъсне от преговорите. Няма да има повече приказки. Държавата ни каза всичко".

Украинският лидер добави, че пленените защитници на Мариупол за герои на Украйна, които са защитавали родината си от нашествениците и че светът е информиран за намеренията на Русия както и за евентуалните им последствия.

Руските войски превзеха Мариупол през май след изтощителна тримесечна обсада. Градът е почти изцяло разрушен от руските бомбардировки. Последното гнездо на съпротива в него беше металургичния комбинат "Азовстал", където се бяха укрепили неговите защитници от полка "Азов" и 36 бригада на украинските въоръжени сили.

През  юни световните медии съобщиха за близо 1 000 пленени украински бойци от "Азовстал", които Русия е прехвърлила за разследване на своя територия. 

Тогава Тамила Ташева, представителка на Зеленски за Крим, каза, че близо 600 души “са държани като заложници” в помещения “оборудвани за изтезания” в местна администрация и в училища в Херсон, център на областта, граничеща с Крим на юг.

Веднага след прекратяването на съпротивата седем автобуса с украински военни бяха извозени в самообявилата се и призната само от Русия Донецка народна република в Източна Украйна. Досега подкрепяните от Москва руски етнически сепаратисти там правят заглавия в международните медии като инсценират процеси срещу пленени чуждестранни граждани, които са се сражавали за Украйна. Между тях има британци, шведи, хървати.

Докато сепаратистите ги обвиняват като "наемници" и на част от тях вече се издали смъртни присъди, Киев посочва, че те са били редовно наети по договори от украинската армия и трябва да бъдат третирани като военнопленници съгласно международното право.

Русия също твърди, че не е изпращала в Украйна наборни войници и че всички участващи, в това, което Кремъл нарича "специална операция" са професионални военни, наети по договор.