КПКОНПИ съобщава, че окончателно е спечелила дело и търси да отнеме имущество в размер на 3 901 017 лв. от русенеца Владимир Ганев и свързани с него дружества.

Историята на младия мъж е забележителна, тъй като той работи сериен "регистратор" на автомобили у нас, които после реално са владени и управлявани от румънци заради по-добрите условия.

Струва си да се отблежи, че законът се стоварва с цялата си тежест върху Ганев (през 2016 г., когато гръмна скандалът с него, той бе на 29 г.), при положение че самата КПКОНПИ пише, че е установено, че неговата тарифа е била - по 10 лв. на автомобил за услугата.

Преди години срещу него тръгна и наказателно дело за неплащане на данъци, тъй като... пропуснал да уреди тази подробност, притежавайки де юре стотици автомобили на свое име.

Сега комисията, управлявана временно от бившия "дансаджия" Антон Славчев, съобщава:

В хода на съдебното производство е установено, че фирмите, контролирани от Ганев, не са разполагали със собствени средства за придобиването на автомобилите, нито дори са имали банкови сметки. От съдебно-икономическите експертизи е доказано, че претенцията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество е основателна. В полза на държавата се отнемат налични автомобили, паричната равностойност на 383 МПС и пазарната стойност на дружествени дялове.

Ганев е осъден да заплати и всички съдебни разноски по делото. 

Друг интересен субект на конфискация е Янко Попов-Туцо. Той получи през 2017 г. на последна инстанция на 10 г. затвор като част от т. нар. група "Килърите-1" на Петър Стоянов -Сумиста (Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца получиха доживотни присъди без право на замяна, б.р.).

Сега от Туцо КПКОНПИ ще търси да отнеме "сума от продажба на жилищна сграда в гр. Самоков, лек автомобил „Мерцедес“, товарен автомобил „Ифа“, суми по банкови сметки, паричната равностойност на дружествени дялове". За който не помни  "Ифа" е гордостта сред камионите, произведена от несъществуващата вече Германска демократична република - ГДР.

Той не е имал законни доходи в посочения период.

Ето и оригиналното съобщение на КПКОНПИ:

ПО ИСКОВЕ НА КПКОНПИ СЪДИЛИЩА В СТРАНАТА ПОСТАНОВИХА ОТНЕМАНЕ НА НЕЗАКОННО ПРИДОБИТО ИМУЩЕСТВО В РАЗМЕР НА НАД 4 МЛН. ЛВ.

Искове на КПКОНПИ са уважени от съдилища в страната и в полза на държавата се отнема незаконно придобито имущество на обща стойност от 4 548 196, 23 лв.

С Решение на Окръжен съд – Русе се отнема имущество в размер на 3 901 017 лв. от Владимир Ганев и свързани с него дружества. Проверката срещу Ганев е започнала след привличането му като обвиняем за данъчни престъпления - търговските му фирми нямат приходи, нито подадени годишни данъчни отчети, но въпреки това са извършвали сделки с моторни превозни средства. За 10-годишния проверяван от Комисията период Ганев също няма законни източници на доходи. Самият той е посочил пред съда, че всички автомобили са на румънски граждани и той не е предоставял пари за покупката им, за такси, застраховки и др. Автомобилите са били прехвърляни на български граждани или фирми. За посредническата си дейност, Ганев е получавал по 10 лв. на автомобил. В хода на съдебното производство е установено, че фирмите, контролирани от Ганев, не са разполагали със собствени средства за придобиването на автомобилите, нито дори са имали банкови сметки. От съдебно-икономическите експертизи е доказано, че претенцията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество е основателна. В полза на държавата се отнемат налични автомобили, паричната равностойност на 383 МПС и пазарната стойност на дружествени дялове. Ганев е осъден да заплати и всички съдебни разноски по делото. 

Решението на ОС – Русе е влязло в сила, издаден е и изпълнителен лист.

Окръжен съд – София изцяло е уважил иск на КПКОНПИ срещу Янко Попов и свързано с него лице на стойност 647 179,23 лв. Отнема се сума от продажба на жилищна сграда в гр. Самоков, лек автомобил „Мерцедес“, товарен автомобил „Ифа“, суми по банкови сметки, паричната равностойност на дружествени дялове. Проверката срещу Попов е започнала след привличането му като обвиняем от прокуратурата за участие във въоръжена организирана престъпна група за умишлени убийства и причиняване на средни и тежки телесни повреди и палежи. Софийският окръжен съд приема, че е доказана липсата на законни доходи за придобито имущество в периода на проверката. Решението на съда не е окончателно.