Парламентът прие оставката на Сотир Цацаров като шеф на КПКОНПИ. 197 депутати единодушно подкрепиха оттеглянето на Цацаров - считано от 1 март.

"КПКОНПИ направи повече светци от Българската православна църква (БПЦ) за последните 100 години. Хората, които се проверяваха, почти всички излязоха с ореол".

Това каза Константин Бачийски ("Продължаваме промяната") по време на дебата. И допълни, че сред клиентите на КПКОНПИ са били и хора, които са били засегнати от санкции по закона "Магнитски".

"Не знам дали са светци, но част от тях са ваши спонсори, със сигурност".

Това пък отговори Тома Биков (ГЕРБ). Той изтъкна, че от изслушването на Цацаров пред комсията за борба с корупцията на парламента е станало ясно, че вътрешният министър Бойко Рашков се е оказал с недекларирани банкови сметки и имоти.

"Би трябвало това да ви потресе, като знам колко се потрисате от корупция", каза Биков.

От ГЕРБ заявиха, че са очаквали Цацаров да бъде изслушан от парламента.

"Килимът много тесен ще се окаже, много бутате под килима всичко. После и съдебната реформа под килима и като се вдигне килима не знам какво ще правим", каза Биков.

Ива Митева ("Има такъв народ") припомни, че според решение на Конституционния съд в хипотеза на подадена оставка парламентът просто е длъжен да я приеме.

"Това предсрочно прекратяване е предизвестено в момента, в който той беше избран. Тогава мнозинството събра несъвместими механизми под една шапка.

Това съвпадна с изтичането на мандата на г-н Цацаров като главен прокурор и той намери пристан. Това беше много загубено време", пък заяви Крум Зарков (БСП)

Радомир Чолаков (ГЕРБ) заяви, че има респект към човек, който е бил 7 години главен прокурор.

"Смятам, че има какво да науча от него. Това е унизително отношение към държавни институции. Не сме борд на фирма, която уволнява директор", каза Чолаков.

Андрей Гюров ("Продължаваме промяната") припомни, че е имало големи протести, които са казали "категорично "не" на корупцията и "не" на завладяната държава".

"Толкова силно и повсеместно бе усещането за корупцията, че избирателите и хората ни подкрепиха само и единствено, за да можем да променим този порочен модел на управление.

Този ден дойде, промяната започна. Днес с този акт даваме край на един от най-ярките символи на завладяната държава, на модела "ти си го избра".

Нещо, което само преди година изглеждаше невъзможно, днес става факт.

Задачата не е да се борим срещу една личност, тя е много по-трудна - чрез законодателни промени такива явления повече да не се случват. Колкото и да е важна тази оставка тя е само началото.

Надявам се че, г-н Гешев ще взме пример от своя ментор", каза още Гюров.

Десислава Атанасова (ГЕРБ) и Георги Свиленски (БСП) размениха реплики, че двете партии никога не са управлявали заедно. Цацаров обаче бе избран на този пост с гласове и на ГЕРБ, и на БСП.