„Тази година Владимир Путин върна ужасите на войната в Европа, както и поуката, че мирът не може да бъде смятан за даденост.“

Това се казва в специално изявление на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. То е по повод 23 август - Европейския ден за почит към жертвите на всички тоталитарни и авторитарни режими.

Този ден се отбелязва от 2009 г. насам. Поводът е 23 август 1939 г., когато е сключен тайният пакт „Молотов-Рибентроп“, по силата на който СССР и нацистка Германия си поделят сферите на влияние в Европа. В резултат двете тоталитарни държави унищожават Полша и носят вина за избухването на Втората световна война.

„Болезненият спомен за миналото намери отражение в незаконната и неоправдана война на Русия в Украйна. Вдъхновени сме от смелостта на тези, които тогава се изправиха срещу несправедливостите, и изразяваме нашата почит и подкрепа за много мъже и жени, които са принудени отново да го правят днес. Украинците дават своя живот за защита на ценностите, върху които е основан нашият съюз“, заявява Фон дер Лайен.

По думите й днес повече от всякога ЕС е обединен срещу контролираната от руската държава пропаганда, която изкривява историята, разпространява теории на конспирацията и наказва тези, които й се противопоставят.

„Ще продължим с решимостта ни да работим срещу дезинформацията. Ще гарантираме, че тези, които се изправиха срещу тоталитаризма, няма да бъдат забравени“, уверява председателката на Комисията.

ЕС ще продължи да бъде на страната на Украйна, колкото е необходимо, и няма да спре, докато не надделее.