ЕС трябва да се подготви за пълно прекъсване на доставките на газ от Русия, заяви днес председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Тя говори пред Европейския парламент в Страсбург.

В средата на месеца ЕК ще представи план за действие при извънредни ситуации в целия Европейски съюз. Той ще гарантира, че газът тече натам, където от него има най-голяма нужда, в случай на спиране на доставките от Русия.

Наскоро Фон дер Лайен заяви, че през юли ще прледстави план за намаляване на търсенето на руски газ. Очевидно става дума за един и същ план.

Фон дер Лайен информира евродепутатите за напредъка на ЕС в намаляването на зависимостта от вноса на руска енергия на фона на войната в Украйна. Брюксел наложи санкции, а в отговор Русия спря някои доставки.

Вносът на втечнен природен газ от САЩ се е утроил в сравнение с 2021 г., изтъкна Фон дер Лайен. Средният месечен внос на руски газ по тръбопровод е спаднал с една трета.

Председателят на ЕК отхвърли призивите за забавяне на преминаването към възобновяеми източници на енергия на фона на растящата енергийна криза в Съюза.

“Новата среда на сигурност е най-добрият аргумент за ускоряване на въвеждането на възобновяемите източници. Те дават  независимост от руските изкопаеми горива”, изтъкна тя.

Според Фон дер Лайен продължаване на конкурирането за ограничени количества изкопаеми горива би довело единствено до допълнително повишаване на цените и би напълнило хазната на Владимир Путин.

“Очевидно е, че Путин продължава да използва енергията като оръжие", заяви Фон дер Лайен.

Тя посочи, че Русия вече е прекъснала газовите доставки на 12 страни членки на ЕС. В момента газохпаринилищата в Съюза са пълни над 55 процента.