След прессъобщението днес - че прокурор от Специализираната прокуратура е заплашван, последвано от нарочно изявление на Сийка Милева, но и от такива на МВР и Министерството на правосъдието, Спецпрокуратурата разпространи и отделно "Позиция".

Както Клуб Z писа, рано днес бе съобщено, че са намерени патрон и няколко заплашителни хартиени бележки "в служебния кабинет на магистрата, в шкаф, съдържащ канцеларски и други работни материали".

"Ръководството на Специализираната прокуратура изразява своите притеснения за живота, здравето и независимостта на прокурорите, работещи в институцията, във връзка със зачестилите заплахи срещу тях.

Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела", пише в новата позиция.

Сийка Милева още сутринта обвърза темата - че след "политическия натиск" върху прокурори и техните семейства, вече е настанал и криминален.

Сега от Специализираната прокуратура - за чието оставане Иван Гешев, ГЕРБ и други политически сили се борят яростно, изразяат надежда, че "държавните институции в лицето на Министерство на правосъдието и на Министерство на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати".

А пък Емил Дечев - зам.-министър на правосъдието, напомни, че цялата сграда на спецсъда и прокуратурата е обезпечена с камери.

Междувременно в медии се промъкна, че заплашваният прокурор е Ангел Кънев. Официално потвърждение липсва.

Както и Клуб Z писа, зам-председателят на спецобвинението бе предишната "нова звезда" по медиите, след Димитър Франтишек Петров, но преди да изгрее Валентина Маджарова. 

Кънев води случаи с голям обществен и материален интерес като разследванията срещу братя Бобокови, Миню Стайков и Васил Божков. От 2020 г. той е с охрана, твърди бТВ.

Ето и целия текст на позицията:

Позиция на Специализираната прокуратура

Ръководството на Специализираната прокуратура изразява своите притеснения за живота, здравето и независимостта на прокурорите, работещи в институцията, във връзка със зачестилите заплахи срещу тях.

Заплахите са свързани с изпълняване на служебните им задължения по привличане към отговорност на лицата, които са извършили престъпления, и поддържане на обвинението по наказателни дела.

Изразяваме надеждата си, че държавните институции в лицето на Министерство на правосъдието и на Министерство на вътрешните работи ще предприемат бързи и адекватни мерки по организиране на защита на живота, здравето и независимостта на българските магистрати, които са призвани ежедневно да се борят за справедливостта.