"Овладяване" и "документна измама". Битката за това кой да оглави Българската национална телевизия (БНТ) започна. 

Може ли обаче президентът и опозицията да се окажат решаващият фактор при избора на нов генерален директор. По всичко личи - да. 

Процедурата

Изборът на наследник на Емил Кошлуков (ако не и самият Кошлуков) още не е на масата, но той се предшества от този на трима нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ). А СЕМ е органът, който провежда конкурсите за титулярите на обществените радио и телевизия и взима решение с обикновено мнозинство от 5-членния си състав. Най-късно на 5 май регулаторът трябва да отвори процедурата по избор на нов генерален директор, тъй като мандатът на сегашния изтича на 5 юли.

На 27 април изтичат мандатите на председателката на СЕМ Бетина Жотева (президентска квота - в случая назначена от Росен Плевнелиев) и на София Владимирова и Розита Еленова (квота на Народното събрание). Така президентът трябва да издаде указ за своя един нов член, а парламентът да избере останалите две нови попълнения в състава на регулатора.

Парламентът даде старт на процедурата. Това стана, след като от "Има такъв народ" (ИТН) представиха процедурните правила за избора, те минаха за буквално пет минути през рсорната медийна комисия и вчера бяха гласувани и в пленарна зала (разбира се, не без взаимни обвинения по време на дебатите кой иска да "овладее" телевизията и има ли смисъл от СЕМ изобщо).

Така сега народните представители имат 7-дневен срок да представят кандидатите за СЕМ, следва изслушване в комисията, а изборът трябва да се състои на 3 май. По неофициална информация на Клуб Z, очаква се свои номинации да издигнат и "Продължаваме промяната" (ПП), и "Има такъв народ" (ИТН) и БСП, като имената ще бъдат обсъдени в коалицията тази седмица. Това означава поне трима души да се борят за двете позиции.

Амбициите

На пръв поглед всичко изглежда нормално. Но както Клуб Z писа през февруари, под повърхността има напрежение в коалицията. И то е породено от опасенията, че ИТН може да опита да "овладее" БНТ. Тогава депутати от управляващата коалиция коментираха, че няма да допуснат партията на Слави Трифонов да договори мнозинство за избора в медийния регулатор. От ГЕРБ посочиха същото - щели да подкрепят кандидати за СЕМ, които не са от квотата на ИТН. Иначе неофициално се спряга вече и име на кандидат на Трифонов за генерален директор - журналистът Крум Савов.

Какво обаче е съотношението на силите? Ако някой има амбицията да "овладее" БНТ, то трябва се договори и с президентската квота, и с опозицията. Държавният глава Румен Радев вече има един свой член в медийния регулатор. Миналата година той назначи Соня Момчилова. Сега трябва да назначи още един. В регулатора в момента е и Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на управляващата тогава ГЕРБ - с гласовете и на ДПС.

А както стана ясно, за избора на генерален директор са нужни 3 от 5 гласа в СЕМ.

Засега като кандидати, освен Крум Савов, се спрягат и Асен Григоров, Веленин Петков и познатите и от предишни конкурси Сашо Диков и Сашо Йовков. Самият Кошлуков посочи пред Клуб Z, че все още не е решил.

Атаките

Междувременно председателят на комисията по културата и медиите в парламента Тошко Йорданов (ИТН) продължи с атаките по Емил Кошлуков. Както е известно, още от ден първи на парламента Йорданов призовава за предсрочното освобождаване на генералния директор, като комисията дори изиска от СЕМ документацията около избора му през 2019-а, в т.ч. за стаж и дипломата му от университета в Санта Барбара - за да провери правомерно ли е бил избран.

Проверката явно е приключила, защото Йорданов призова вчера медийния регулатор да помисли "дали не е редно да уволни Кошлуков предсрочно" - заради евентуална "документална измама" (вероятно имаше предвид "документна"). 

Става въпрос за казуса със стажа на Кошлуков в партийната телевизия на "Атака" - "Алфа", който той представи на конкурса за БНТ през 2017 г., спечелен в последствие от Константин Каменаров (който после си тръгна предсрочно). Каменаров назначи Кошлуков за програмен директор в обществената телевизия и така на практика бетонира стажа му. При избора през 2019 г. престоят на Кошлуков в "Алфа" не фигурираше в публикуваната на сайта на БНТ подробна биографична справка за него, но бе предоставена на медийния регулатор.

Според Тошко Йорданов въпросният стаж в "Алфа" е бил фиктивен и Кошлуков никога не е бил на практика програмен директор на телевизията на Волен Сидеров. В медийната комисия той обяви, че Кошлуков сключил договора си с "Алфа" на 3 януари 2017 г., който договор обаче бил заведен в НАП на 23 юни същата година, когато е и напуснал. Програмният директор на партийната медия не присъствал и никъде в кореспонденцията на телевизията за периода 2016-2017 г., проверил още Йорданов.

Отделно, той прати СЕМ в секретното деловодство, за да прочете доклад на ДАНС за нарушения на БНТ по отношение на хахкерска атака срещу медията този март. Позова се и на доклад на ОССЕ, критичен към начина, по който обществената телевизия е отразявала изборите през юли миналата година. В добавка - миналия месец БНТ е била осъдена от продуцентите на сериала "Под прикритие" за нарушаване на авторски права.