Членката на Съвета за електронни медии (СЕМ) Ивелина Димитрова подаде оставка. Основният мотив на Димитрова е, че СЕМ не е влязъл в ролята на медиатор в конфликта между министъра на културата Велислав Минеков и щефа на БНТ Емил Кошлуков.

Минеков поиска оставката на генералния директор на БНТ Емил Кошлуков заради прекъсвания на програмата на националната телевизия за излъчване на брифинг на ГЕРБ. Той поиска още от съвета да направи проверка, но от СЕМ тогава заявиха, че не могат да се месят в политиката на националната телевизия.

От своя страна Кошлуков отхвърли обвиненията на министъра. И дори заплаши да се обърне към съда.

Кошлуков упрекна Минеков, че се опитва да осъществява цензура над БНТ.

Според Димитрова вместо дебат по важните въпроси за медиите е имало лични нападки и упреци за политически пристрастия. Това се разбира от мотивите на Димитрова, разпространени през профила й във фейсбук.

"Смятам, че само протоколните отговори и цитати от медийния закон във формални писма от регулатора не са достатъчни. Според мен СЕМ пропусна момента да влезе в ролята на медиатор, да проведе открит диалог, с един сериозен мониторингов анализ на фона на обществено недоволство срещу СЕМ и казусите, свързани с министъра на културата и генералния директор на БНТ. На фона на многото упреци към регулатора, които стоят в публичното пространство, изразих мнение, включително и на срещата ни с ОССЕ, че е добре да има един по-дълбок анализ, чрез експертно наблюдение на различните явления и практики в медийната среда и цялостната картина, без да вземам конкретна страна по наболелия казус", пише още Ивелина Димитрова в мотивите за оставката си.

Според нея само в протоколите е останало желанието за по-професионален разговор по тревожните данни, отчетени от последната предизборна кампания.

"Преди моята оставка предложението за такава дискусия бе подкрепено, както и това за фокусирано наблюдение, по повод внесена петиция в съвета с близо 3000 подписа на обществено изявени имена и професионалисти, но диалозите преди това ме накараха да разбера, че оставането ми в регулатора и моите мнения ще бъдат интерпретирани от колегите само и единствено през политическата призма. Внушенията за пристрастие, постановките и процедурните хватки - за едно да се бърза, а друго да се бави, ме увериха, че нормална работна атмосфера не може да има", пише още Димитрова.

И допълва:

"Мога да нося отговорност само за моите позиции и решения като член на регулатора, в рамките на сега действащия Закон за радиото и телевизията и подаването ми на оставка е едно от тях. Всеки бъдещ регулаторен орган обаче би бил обречен, а обществените медии ще продуцират постоянни кризи, без един не само нов закон, а такъв, който ще гарантира подобряване на медийната среда и независими обществени медии".

Димитрова е член на СЕМ от квотата на президента. От президенството също коментираха нейната оставка.

Президентската институция счита, че всеки опит за политизирането на дейността на Съвета за електронни медии е в ущърб на обществото. Това се посочва в позиция на прессекретариата на държавния глава. В позицията се посочва, че президентът Румен Радев високо цени професионализма на Ивелина Димитрова като член на СЕМ от неговата квота. Със своята работа Ивелина Димитрова оправда доверието на президентската институция и на обществото в усилията за утвърждаване на плурализма, професионалните стандарти и журналистическата етика в медийната среда в България, пише още в съобщението.

Петимата членове на Съвета за електронни медии се избират или назначават за срок шест години - трима се избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът се обновява през две години от квотата на Народното събрание и през три години от квотата на президента.