Общото събрание на ООН прекрати днес членството на Русия в Съвета по правата на човека на световната организация, предаде Франс прес.

Решението беше взето с 93 на 24 гласа и 58 "въздържали се".

То идва след разкритията за масови убийства на цивилни от руските войски в киевското предградие Буча, но призивите за лишаване на Русия от мястото ѝ в Съвета се чуха по-рано.

За лишаване на Русия от членство в 47-членния Съвет беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, посочва Ройтерс, цитирана от БТА. Тъй като със "за" или "против" гласуваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и затова резолюцията беше приета.

Според Франс прес формалната причина за изключването на Русия е нахлуването и в Украйна на 24 февруари т.г.

България гласува "за решението". Извън страните от ЕС, Обединеното кралство, Канада, САЩ и Япония, които го подкрепиха, впечатление в тази група правят руската съюзничка на Балканите Сърбия, която също гласува "за" ведно с Турция и Израел, които посредничат в преговорите между Русия и Украйна

Сред страните "против", освен самата Русия, бяха Алжир, Беларус, Боливия, Бурунди, Централноафриканската република, Иран, Китай, Конго, Куба, Еритрея, Етиопия, Казахстан Киргизстан, Мали, Сирия, Таджикистан, Узбекистан, Виетнам и Зимбабве.

Сред въздържалите се бяха Бахрейн, Бразилия, Египет, Индия, Индонезия, Ирак, Пакистан, Саудитска Арабия, Оман, Катар, Обединените арабски емирства. 

Подобни решения са рядкост, отбелязва Ройтерс. Либия бе лишена от членство през 2011 г. заради насилието срещу протестиращи от страна на сили, лоялни на тогавашния лидер на страната Муамар Кадафи.

В резолюцията, приета от 193-членното Общо събрание, се изразява "сериозно безпокойство от продължаващата хуманитарна криза и нарушения на човешките права в Украйна".

Русия предупреди държавите, които са гласували против или са се въздържали, че ще разглежда това като "неприятелски жест" с последици за двустранните връзки, отбелязва Ройтерс.

"Правата на Русия на членство в Съвета по правата на човека на ООВ бяха току що суспендирани - написа в Туитър украинският външен министър Дмитро Кулеба. - Военнопрестъпниците нямат място в органите на ООН, целящи защитата на човешките права. Благодарен съм на всички държави членки, които подкрепиха съответната резолюция на Общото събрание на ООН и избраха правилната страна на историята".