Доктор Антъни Фаучи, главният инфекционист на САЩ, който придоби световна известност и стана обект на редица нападки покрай активната си роля в COVID пандемията, обяви, че през декември се оттегля като директор на Националния институт по алергии и инфекциозни болести и като главен медицински съветник на президента Джо Байдън, съобщи Си Ен Ен. Това се случва след близо 40 десетилетия, в които той е топ експертът на страната си в областта на инфекциозните болести.

81-годишният Фаучи работи в института от 38 години, от времето, когато президент е още Роналд Рейгън. Той има водеща роля в битката срещу СПИН/ХИВ, при действията срещу западнонилския вирус, атаките с антракс, птичия грип, ебола, зика...Става едно от най-разпознаваемите лица и по време на COVID пандемията, една от основните мишени на антиваксърите, влиза в сблъсъци с Доналд Тръмп за посланията и мерките.

Президентът Джо Байдън излезе със специално изявление, в което високо оцени свършеното през годините от Фаучи, неговия принос, неговата отдаденост на работата, както и "неговия несравним дух, енергия и научна почтеност".

"Благодарение на приноса на д-р Фаучи за общественото здраве много животи и в САЩ, и по света са били спасени. Той напуска позицията си в управлението на САЩ, но знам, че американският народ, а и целият свят ще продължат да извличат ползи от експертизата на д-р Фаучи в това, с което той ще се заеме занапред", написа още Байдън. "Благодарение на неговата работа САЩ са по-силни, по-устойчиви и по-здрави", добави президентът като благодари на инфекцциониста.

Фаучи не се пенсионира, а ще продължи да работи в областта на науката и общественото здраве, вече като ментор на следващите поколения инфекционисти, уточни самият специалист.

В най-ниската точка на отношенията между Тръмп и Фаучи, предишният американски президент е смятал да уволни експерта. Атаки и открити заплахи от среди, симпатизиращи на Тръмп, доведоха до необходимостта от засилена охрана на лекаря и семейството му през 2020 г.

Политически натиск не може да доведе до решението ми кога да се оттегля, каза миналия месец пред Си Ен Ен топ инфекционистът на САЩ.