Базираната в Швейцария Футболна обсерватория направи годишните си прогнози на старта на 23 първенства в Европа. Кой ще е стане шампион, кои отбори ще изпаднат, въобще цялото класиране.

Предвижданията са само за шампионатите, не и за Купите или евротурнирите.

От организацията уточняват, че прогнозите за сезон 2022/2023 се правят на базата на статистически модел, който включва представянето на отборите в последните две кампании, опита на настоящите футболисти, както и активността им на трансферния пазар.

Според Футболната обсерватория “Лудогорец” ще е шампион на България за пореден 12-и път (за тази прогноза не е нужен статистически модел и швейцарска експертиза, бел. ред.).

Челната тройка се допълва от ЦСКА-София и ЦСКА 1948. Интересно, че е на носителя на Купата на България “Левски” е отредено едва седмото място.

Преди отбора на Станимир Стоилов са наредени “Черно море”, “Локомотив” (Пловдив) и “Славия”. Според прогнозите от Първа лига трябва да изпаднат “Спартак” (Варна) и “Пирин” (Благоевград), а “Ботев” (Враца) ще играе бараж за оцеляване срещу третия от Втора лига. “Хебър” и “Септември” щели да спасят местата си в елита.

От Топ 5 на първенствата на Европа Обсерваторията очаква единствено “Интер” да смени “Милан” като първенец на Италия, докато “Манчестър Сити”, “Реал” (Мадрид), “Байерн” (Мюнхен) и “Пари Сен Жермен” да бъдат отново на върха.