Предизвестено - решение за пътните строители, неразплатените договори и бъдещите такива днес няма да има. И не е ясно кога ще има, тъй като казусът се заплита все повече - заради ожесточаващата се война между двама от коалиционните партньори - "Продължаваме промяната" (ПП) и "Има такъв народ" (ИТН) кой да оглави БНБ. Поредната парламентарна драма, се разигра на фона на докарани пред парламента за протест тежкотоварни автомобили. Камиони блокираха бул. "Цар Освободител" пред Народното събрание в знак на протест срещу нежеланието на депутатите от управляващата коалиция да освободят пари за ремонти на пътища.

Причината - ресорният министър, който иска мярката, е от ИТН - Гроздан Караджов. Караджов е и вицепремиер, но на практика е бламиран от по-големия коалиционен партньор от дни. Това се случи включително днес.

Престрелките вътре в парламента започнаха още с изслушването на премиера Кирил Петков в блиц контрола. Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов попита премиера подкрепя ли изплащането на средства към пътищарите, за да не се блокира целият процес, като наблегна на това, че ако няма поддръжка може да има човешки жертви, които ще лежат на съвестта на депутатите. На което Петков "Да". Но при пълен контрол.

Въпросният проект за разплащане за заработената работа, както и за бъдещите плащания за пътното строителство, бе включен като точка в дневния ред - веднага след блиц контрола. Но бе предварително ясно, че отново няма как да мине. Защото... вчера за втори пореден ден депутатите на ПП бойкотираха заседанията на комисиите, които трябваше да го разгледат преди влизане в пленарна зала. Така те не се проведоха - заради липса на кворум.

В добавка депутатът от ПП Константин Бачийски обяви днес от трибуната, че прегледал предложението на МРРБ и от това, което прочел смята, че проектът за разплащането трябва да мине и през парламентарната комисия по антикорупция, на която е член. Така Бачийски предложи точката да бъде отложена. Стигна се до гласуване и прегласуване и предложениеито му бе прието, като "за" гласуваха ПП, БСП, ДБ и "Възраждане". "Против" бяха ГЕРБ, ДПС и ИТН. Един от ГЕРБ се въздържа. 

След като предложението бе прието, депутатите на ИТН напуснаха залата.

По-късно пред Клуб Z Бачийски посочи, че Гроздан Караджов иска от парламента да разреши проблем, който и сам може да разреши. По думите му наистина има нередности в проекта, като според него можело да се стигне до нарушаване на Закона за обществените поръчки. Бачийски смята още, че председателят на парламента Никола Минчев ще вземе решение да разпредели проекта в антикорупционната комисия. Което може да означава още едно забавяне.

Малко по-късно представители на протестиращите влязоха в парламента, за да разговарят с депутатите. 

А отвън

"От днес спираме от днес да плащаме тол такси. Г-н министър, затворете магистралата за леки автомобили и за автобуси. Ние сме едни потенциални убийци. По 40 тона караме. През ден има разкачени композиции на Витиня. Държавата до една две седмици ще бъде блокирана изцяло", обърна се един от протестиращите шофьори към министър Гроздан Караджов (ИТН).

"Нито един ремонт не може да започне, нито дори пътят във Витиня. Има целеносочено блокиране. Републиканската пътна мрежа е заложник на избора на БНБ, което е недопустимо. Нямаме инструмент, с който да ремонтираме една дупка. Едва ли не, виждам че за това изнудване става дума - Каримански да си оттегли кандидатурата - каза на протеста Гроздан Караджов. -Не смятам, че може темата да доведе до падане на правителството, аз ще се боря до последно до това решение." 

Времето е сега за ремонти, хората ги чакаха цяла зима, допълни министърът, и уточни, че договори за поддържане наистина са завишени, но има близо 1,1 млрд. лв., които държавата дължи на фирми, а и единственият начин да се направят спешни ремонти на пътищата е да се разплатят част от тези суми - по думите на министър около 50 на сто от дължимото. 

Пред Народното събрание излязоха и депутати от "Възраждане", които подкрепиха протестиращите. После и Гроздан Караджов влезе в парламента - за участие в парламентарния контрол.

И докато се развиваше това действие, в парламента протече още едно разклонение на БНБ сагата - кандидатът на ИТН за гуверньор Любомир Каримански показа SMS с неизвестен подател, който предствлявал заплаха - да се откаже от надпреварата за поста. Кандидатът на ПП е Андрей Гюров.