Украинският министър на отбраната Олексий Резников разказа пред "Вашингтон пост" как в първите дни на руското нахлуване е получил съобщение от руския министър на отбраната Сергей Шойгу с предложение да се предаде.

В интервю за авторитетния американски всекидневник Резников казва, че в края на февруари е бил един от лидерите, които не вярвали, че предстои пълномащабна инвазия.

На 22 февруари министърът разговарял по телефона с колегата си от Беларус Виктор Хренин, който обещал, че руските войски, тогава струпани за учения в Беларус, няма да нахлуят оттам в Украйна. Хренин дал думата си на офицер.

„И той излъга“, казва Резников пред "Вашингтон пост".

Два дни след инвазията Резников и Хренин отново разговаряли по телефона.

Беларуският министър казал, че предава съобщение от руския си колега Сергей Шойгу: Ако Украйна подпише акт за капитулация, нахлуването ще спре.

„Готов съм да приема капитулация от руска страна“, отговорил украинецът.

На 24 февруари руската армия нахлу в Украйна. Провалилата се атака срещу Киев започна от територията на Беларус.

Шойгу заяви днес, че Русия нарочно е забавила темпото на военната си кампания в Украйна, което според него е било продиктувано от необходимостта да се намалят цивилните жертви, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На среща в Узбекистан на министрите на отбраната от Шанхайската организация за сътрудничество Шойгу посочи:

"Прави се всичко възможно за избягване на жертвите сред цивилните. Разбира се, това забавя темпото на настъплението, но го правим съзнателно." 

През последните месеци руските войски не постигнаха осезаем напредък, след като бяха изтласкани от Киев в първите седмици на войната, отбелязва Ройтерс.

Лицемерие и цинизъм

Сред многото лидери, поздравили украинците за националния им празник, днес се нареди и беларуският президент Александър Лукашенко, най-близкият съюзник на Путин, от чиято страна част от руските войски нахлуха в Украйна.

"Убеден съм, че днешните противоречия не ще могат да разрушат вековните основи на искрените добросъседски отношения между народите на двете страни", се казва в поздравлението на Лукашенко, цитирано от руската официална агенция ТАСС.

Лукашенко изтъква, че Беларус и занапред ще продължи "да се обявява за запазване на съгласието, за развитие на приятелските, изпълнени с взаимно уважение контакти на всички равнища".

Беларуският държавен лидер пожелава на украинците "мирно небе, толерантност, мъжество, сила и успехи във възстановяването на достойния живот"

Посланието му веднага намери гневен отговор в туитър от украинския президентски съветник Михайло Подоляк: 

„Изглежда Лукашенко наистина вярва, че светът не забелязва активното му участие в престъпления срещу Украйна. Затова той цинично желае мирно небе, изстрелвайки смъртоносни ракети срещу нас".

Според Подоляк „тази клоунада е напоена с кръв, записана и ще има конкретни последствия“.

„Веднага след падането на варварската ру-империя“, пише той.