Наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура е постановил отказ да привлича като обвиняеми Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Съответно на тази база няма причина и да им поиска прокурорско задържане до 72 часа - няма и да го стори.

Това става ясно от съобщение на държавното обвинение.

Както Клуб Z писа, двамата отявлени бунтари от някогашното Отровно трио бяха задържани днес от МВР след "пърформънс" пред Руското посолство. Сградата на посолоството е омазана с боя.

Така те са "отведени" с адмиистративна мярка - до 24 часа в районното по Закона за МВР (този т. нар. арст по закон е всъщнст точно това - административна мярка, б.р.).

Както е известно, актовете на прокурор, с които отказва да разследва дадено нещо, са на практика необжалваеми - само пред по-висшестоящ прокурор (при това двуинстанционно - трети няма,б .р.).

Затова пък във фейсбук вече има съответното събитие "Освободете Бабикян и Хаджигенов". Хора се събират в 18:30 ч пред Първо районно за подкрепа на бунтарите и бивши депутати.

В крайна сметка двамата бяха освободени около този час - след чес и 40 мин. престой.

Известният с острия си език Хаджигенов каза, че нищо не е мръднало в МВР и че там има "нулева компететност".

В кръга на шегата може да се каже, че отявлените протестъри Хаджигенов и Бабикян са в същата хипотеза, в която бяха Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова на 17 март - МВР ги "отведе" в районното, но прокуратурата прецени, че няма причини да ги обвинява и дори да им поиска 72 ч задържане.

От финала на написаното сега: "Дадени са указания на органите на МВР за продължаващи действия", не става ясно дали двамата ще получат примерно актове по Указа за борба с дребното хулиганство. Този нормативен акт е от 1963 г. 

Ето и съобщението на прокуратурата:

Софийска районна прокуратура няма да задържа и обвинява Н.Х. и А.Б. 

Във връзка със запитвания от медиите, Софийска районна прокуратура съобщава, че няма да привлича към наказателна отговорност Н.Х. и А.Б. и няма да ги задържа за срок до 72 часа.

Днес, 08.04.2022 г.,  малко преди 17,00 часа, полицай от 1-во РПУ в София е докладвал пред прокурор от Софийска районна прокуратура, че по-рано през деня от органите на МВР е образувано досъдебно производство за хулигански действия срещу Н.Х. и А.Б.

След запознаване с доказателствата, наблюдаващ прокурор е преценил, че на този етап няма основания за задържането на двете лица и за привличането им към наказателна отговорност.  

Дадени са указания на органите на МВР за продължаващи действия.