ЦСКА-София спечели дело във ФИФА срещу "Ланс" за правата на футболиста Жюл Кейта, съобщава френският авторитетен вестник "Льо Монд", цитиран от БТА.

Крилото от Гвинея игра като преотстъпен на "Българска армия". В договорката между двата клуба е фигурирало споразумение, че ако "червените" се класират за европейските турнири, то те се задължават да купят Кейта.

ЦСКА-София спечели правото да играе в Лигата на конференциите, но въпреки това не поиска да задържи нападателя, което накара "Ланс" да сезира ФИФА. 

Защитата на ЦСКА-София е пледирала, че договорката между двата клуба е била устна и не е описана в договора за даване под наем, което накара световната футболна централа да даде право на българския клуб според френската медия. 

Адвокатът на Ланс Севан Кариан призна пред "Льо Монд", че е имало несъответствие в договора. Той казва, че нито форматът на евротурнирите, нито условията за класирани са били ясни при подписването. 

В момента Жюл Кейта е в Гвинея заради липса на виза. ФИФА също така осъди "Ланс" да плати на футболиста 575 000 евро, или заплатите му до края на договора плюс 5% лихви заради едностранното прекратяване на контракта от страна на клуба.

Кейта имаше проблеми и в ЦСКА-София, като през януари 2021 г. не се върна в отбора след края на зимната ваканция. Тогава той е заявил, че има здравословни проблеми, за което обаче не е представил документи. Футболистът, който смени агента си, недоволен от договора с ЦСКА-София, промени тезата и се оправда с отменените полети и блокираните летища заради пандемията.

ЦСКА-София най-сетне спечели дело във ФИФА, клубът загуби няколко заради дългове на ЦСКА към футболисти и агенти. Повечето бяха потвърдени от Спортния арбитражен съд.