Ръководството на Twitter е мамило федералните регулатори и собствения си борд на директорите за "изключителни и впечатляващи недостатъци" на киберзащитата на платформата. Това обяви бившият ръководител на сигурността на социалната мрежа Пейтър Затко, съобщи Washington Post.

Затко, известен в хакер средите, описва Twitter като хаотична компания, заета повече с вътрешните си борби, отколкото със защитата на своите 238 млн. потребители. Бившият служител е пуснал жалба в американската Федерална търговска комисия, според която компанията е нарушила своето споразумение с Комисията, сключено преди 11 години.

Той многократно е предупреждавал, че половината сървъри на компанията работят с остарял и уязвим софтуер и че ръководителите премълчават ужасяващи факти за броя на пробивите и липсата на защита на потребителските данни, вместо това представяйки на директорите "розови диаграми, измерващи маловажни промени".

Затко също така разкрива, че хиляди служители все още имат широкообхватен и труден за проследяване достъп до основния софтуер на фирмата, което е довело до редица хакове, включително присвояване на акаунти на известни личности като Илон Мъск, Барак Обама и Доналд Тръмп.

Компанията е приоритизирала ръста на потребителите пред намаляването на спама и дезинформацията, макар че това в крайна сметка е отблъснало много хора. Изпълнителното ръководство е получавало бонуси до 10 млн. долара за увеличаване на дневните потребители, и нищо за намаляване на спама.

Скандалните разкрития на Затко може да се окаже прекрасна услуга за Илон Мъск, който се опитва да се оттърве от започналата сделка за придобиване на Twitter. Основен довод на Мъск беше неизвестния брой бот-акаунти, жалбата на Затко обаче го въоръжава с доста повече муниции за предстоящото дело.