С 15 гласа “за“ и 2 “против“ общопартийната контролна комисия на БСП потвърди решението на Националния съвет на левицата  за налагане на наказание на Калоян Паргов - временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година.

Паргов бе освободен и от длъжността председател на Градската организация на БСП-София.

"БСП няма потенциалът да бъде стабилизиращ фактор, той не може да бъде маята, която да задържи бухнало тестото", каза Паргов днес пред журналисти преди пленума на столетницата и преди решението за потвърждаване на наказанието му.

По думите му правителството в последните 100 дни влиза от криза в криза, от скандал в скандал, като само вчера били представени 4 скандала на обществото. Не ми се иска участието на БСП във властта да бъде самоцел, предвид цената, която се плаща в управление, каза Паргов.

Напрежението срещу Паргов започна през февруари т.г., когато от пресцентъра на „Позитано“ 20 изпратиха съобщение, в което се казва, че членове на БСП-София настояват партията да накаже техния председател Калоян Паргов. Основният мотив е участието по думите им на "общински съветници на левицата в скандалната сделка за осветлението в столицата", която бе разкрита от Борис Бонев.

В съобщението се посочва още, че социалистите  от градската организация са събрали и подписка, в която посочват, че съпартийците им в СОС са участвали и в избора на председател на Общинския съвет на София от ГЕРБ, както и, че Паргов неглижира на дейността на градската организация. "Градският съвет на БСП-София не заседава редовно и взима решенията еднолично", допълват редовите членове на организацията.

Те призовават задкулисието в градската организация да спре. В подписката Националният съвет на БСП е призован да предприеме необходимите действия за налагане на наказание на председателя на Градския съвет в София и председател на групата на общинските съветници в града – Калоян Паргов.

Паргов отрече тези обвинения, но бе наказан от Националния съвет на БСП.