В района на Първомай е задържан вторият сириец с бежански статут, който властите издирваха за участието му в превоза на мигранти, след като сутринта автобус катастрофира в патрулка в морския ни град и отне живота на двама полицаи.

По първоначални данни именно той е управлявал возилото, което причини трагедията на кръговото на "Трапезица" в морския град. Общо задържаните за 24 часа стават петима - трима сирийски и двама български граждани, стана ясно от съобщение на МВР.

Властите вече обявиха, че знаят откъде са влезли чужденците – район, пресечена местност, който не е достатъчно обезпечен с техника.

В автобуса е имало 47 мигранти от Сирия, като той е идвал от посока Созопол.

"Автобусът е собственост на хасковска фирма, задържан е собственикът, който го е дал на тези две лица", обяви по-рано днес вътрешният миниситър Иван Демерджиев.

По-рано призори бе съобщено, че двама полицаи са загинали при инцидент рано тази сутрин в Бургас след преследване на автобус с мигранти.

В 4:54 ч. е направен опит да бъде спрян автобусът на изграден контролно-пропускателен пункт на "Гранична полиция", следва и втори опит преди Бургас, но отново е имало неподчинение, обясни пред Нова телевизия главният секретар на МВР Станимир Станев.

Тежкото пътнотранспортно произшествие е станало на кръговото движение на ул. "Трапезица" в Бургас става при третия опит. След преследване автобусът е връхлетял върху полицейския автомобил.

В превозното средство е имало 47 бежанци, които не са пострадали. Те са извозени до най-близкия арест, за да бъдат разпитани с двама преводачи. Единият от загиналите полицаи не е трябвало да бъде на смяна, замествал е колега.

На мястото се извършваше оглед докъсно през деня. Предстои изясняване на всички обстоятелства. На място отиде и вътрешният министър в служебния кабинет Иван Демерджиев.

Ето и съобщението на МВР:

Петима са задържани след тежкия инцидент, при който загинаха двама служители от ОДМВР-Бургас

Сирийски гражданин е задържан веднага след инцидента, при който автобус, превозващ мигранти, удари патрулен автомобил на кръговото кръстовище „Трапезица" около 5 часа тази сутрин. Още двама сирийски граждани са задържани в хода на специализирана полицейска операция на територията на Стара Загора и Първомай. По случая са задържани и двама български граждани. Продължава работата за изясняването на всички факти и обстоятелства.