Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев поиска оставката на заместник-директора на „Гранична полиция” Деян Моллов заради смъртоносната катастрофа между патрулка и автобус с мигранти в Бургас.

Още когато встъпих в длъжност, стана една рокада, която не се коментираше много. Директорът на „Гранична полиция” беше преместен като заместник-директор с една основна цел – да се занимава с възпирането на мигрантския натиск, който ние идентифицирахме като сериозен проблем. Тъй като имаше нужните компетенции и опит, аз много вярвах, че той ще се справи. Очаквах от него това и той пое ангажимент. Но тъй като задачата в крайна сметка явно не е изпълнена, очаквам г-н Моллов да подаде оставката си до края на деня”, заяви Демерджиев на брифинг в Бургас.

Той бе категоричен, че основната причина за трагедията с бургаските полицаи е „недокрай прецизно изпълнение на функциите на „Гранична полиция”, защото нейни служители е трябвало да спрат мигрантите още на границата ни.

Днес така наречените каналджии обявиха война на българската държава и българската държава ще отговори с цялата си мощ на това предизвикателство, каза по-рано министърът, който пристигна на мястото на инцидента в Бургас, при който загинаха двама полицаи след преследване на автобус с мигранти.

Ще направим всичко необходимо да не се повтори този инцидент и да приключат тези действия, които зачестиха, увери той. Охраната по границата ще бъде засилена, каза министърът. Той съобщи, че са задържани лица и с тях се работи, като има съмнение за още едно лице, което се издирва в момента. Задържаните не са български граждани.

За съжаление загубихме две прекрасни български момчета, най-искрени съболезнования на близките, заяви още Иван Демерджиев. Пред журналисти той посочи, че се работи по информация, че има хора от системата на МВР, които са в схемата за пропускане на хора през границата. Ще разговарям с близките на загиналите полицаи, на място се извършват необходимите процесуално–следствени действия, това престъпление ще бъде разкрито, каза още министърът на вътрешните работи.

"Акцентирах на този проблем още при встъпването си в длъжност, предприели сме много действия за неговото решаване. Сега ще усилим интензитета и ще включим и Министерството на отбраната", посочи той.  

"Още по пътя насам сме набелязали и предприели мерки, които се отнасят както към превозните средства, така и за хората, които се занимават с тази дейност, до хората, които не могат да удържат натиска или участват по някакъв начин в пропускането на мигранти през границата. През следващите дни ще има изключително интензивни мерки по отношение на всеки един от тях", заяви министър Иван Демерджиев.

Оценката на Демерджиев, както и фактът, че в "Гранична" има проблем, получиха потвърждение и от интервю на Филип Гунев - бивш зам.министър на МВР пред БНР.

"Всичко, което чух от Иван Демерджиев, беше в правилната посока", заяви в интервю за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Гунев.

"Проблемите бяха правилно идентифицирани. Ако отидете на страницата на МВР, там можете да видите ясна статистика, която показва, че само един от десет души, преминали през Българо-турската граница, е засечен. Това е многократно нарастване на неефективността на "Гранична полиция" през последната година.

Данните от юли показват, че от 7600 души, влезли нелегално в страната ни, само 800 са задържани на границата. Другите близо 7000 души са задържани вътре в страната или някъде на изход към Сърбия".

"Аз лично вярвам повече на системите, отколкото на това, че служители, които не са особено добре платени, ще бъдат подлагани на корупционен натиск и ще устояват", добави още бившият заместник-вътрешен министър.

"Умишлен акт"

„Става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт. За непредпазливо деяние като форма на вина, по мое мнение, не може да се говори”, каза пред журналисти окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев.

Мигрантите са се качили на автобуса между Малко Търново и Звездец. Това означава, че автобусът не е напускал пределите на Република България”, каза Чинев.

„Няма пострадали бежанци, няма хоспитализирани. Поддържаме връзка с РЗИ, Спешна помощ, болниците са в готовност. Бежанците са прегледани на място”, каза здравният министър Асен Меджидиев.  

На брифинг на разследващите в Бургас беше съобщено, че има един задържани и друг, който се издирва. И двамата са сирийски гражданин със статут на хуманитарни бежанци. Те са участвали в превоза на мигрантите.

С коментар на фейсбук страницата на прокуратурата излезе и Сийка Милева - говорител на главния прокурор Гешев. Тя казва, че делото ще бъде разследвано от екип от следователи от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура-Бургас, както и че още не е установен шофьорът.

Тя не пропуска да каже, че...

"... този инцидент не може да бъде разгледан извън контекста на наложилото се през последната една година политическо и институционално противопоставяне."

Рано е да коментираме въпроса за правната квалификация на обвинението. Първо следва да се извърши оглед на местопроизшествието, да се разпитат свидетелите и едва тогава да се анализират събраните доказателства и да се прецени каква правна квалификация следва да бъде определена за обвиняемия, ако имаме такъв.

Непрекъснато получавам новини от колегите си от цялата страна за заловени мигранти. Повдигат се обвинения, делата изключително бързо приключват, но трябва да има единодействие на всички органи в държавата, за да може да се преодолее миграционният натиск."