Многоуважаеми избирателю,

Скъпи суверенчо,

Най-прекрасно суверенченце,

Българските политици безспорно са всичко друго, но не и лидери. За повечето от тях най-важното е не какво искат да направят за България, а какво казва социологията. Държавниците не се придържат към социологията, те я определят и моделират.

Обаче, уважаеми суверенчо, и на българските политици не им е лесно с теб. Защото е трудно да се лидират овце. Овцете само се подкарват, посбутват. За лидиране трябват хора, които гледат, слушат и следват, след като преценят.

Политиците не смеят да ти го кажат в прав текст. Все заради тая пуста социология. И твърдят, че ти винаги имаш право. Но не е така. Имаш право на собствена преценка и на изявена воля. Нямаш никакво право да си овца.

"Всички са маскари", "Няма да им гласувам на тия". Това е овчедушие, уважаеми суверенчо. За правото ти да гласуваш хиляди хора са дали живота си. Някои от тях ти, иначе, показно почиташ. Но очевидно не цениш делото им.

"Република" означава общо дело. Какво означава "чиста и свята република" - сам си го преведи.

Как да си обясним, уважаеми суверенчета, че 60-70% от вас подкрепят евроатлантическата ни интеграция? А същевременно в парламента, в президентството и навсякъде в държавата е пълно с мурзилки, дето само се чудят как да ни продадат на Русия? Мурзилки с фуражки, мурзилки без фуражки, музилки със Сараи - всякакви.

Това означава само едно - че ти, уважаеми суверенчо, отказваш да поемеш отговорност за собствената си държава. Твоето собствено мнение не е представено във властта, която ти избираш.

А отговорността е твоя. Това е демокрацията. В Русия отговорността е на Путин, защото там демокрация няма.

Така че, уважаеми суверенчо, гледай, слушай, внимавай, преценявай и направи информиран избор. Дай си сметка какво искаш - Европа или Евразия, промяна или още от същото. Виж кой представлява най-добре това, което ти искаш и отиди да гласуваш за него.

За политическата криза, от която не можем да се измъкнем, си виновен и ти. При тази ниска избирателна активност единствените, които гласуват, са най-твърдите ядра на партиите.

А във всяка демокрация решаваща е периферията от избиратели. И когато периферията е за гъби в изборния ден, държавата обикновено е в задънена улица.

Уважаеми суверенчо, може и да не знаеш, но отново предстоят избори. Престани, ако обичаш, да бъдеш овца. Стани съвременен човек. Току виж си получил истински лидери и държавници.