Министерството на здравеопазването е готово с екипи за първия медицински хеликоптер.

Това каза пред журналисти в четвъртък служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

В края на мандата на правителството "Петков" беше обявена обществена поръчка за доставката на шест медицински хеликоптера.

Тя е на стойност 162 711 735,86 лв. с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.

В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката.

Средствата за хеликоптерите трябва да дойдат от Плана за възстановяване и устойчивост. А страната трябва да изгрази системата за въздушна медицинска помощ като територията ѝ е разделена на шест района. Предишният кабинет прие разпореждане дружество „Хели Мед Сървиз". България засега остава единствената страна в ЕС без медицински хеликоптери. 

Меджидиев коментира още, че спешни екипи от София вече оказват медицинска помощ по Черноморието по време на туристическия сезон. Такива има в Несебър и Приморско, а от Бърза помощ – Варна има подсигурен и спешен екип в Златни пясъци.

Общият брой на екипите е 10, като 4 от тях са от ЦСМП София, 4 – от УМБАЛ „Св. Анна“, София и 2 – от ЦСМП Варна.

„Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността“, каза министърът.

Това обаче се случва в края на август и съответно в края на летния туристически сезон.

"За следващия сезон правим проект да може да се осигури по-адекватна помощ по тези курорти. Населеността в тях през летните месеци се увеличава около десет пъти", добави той. 

От днес отпада задължителното носене на маска в градския транспорт, а в тази връзка министърът тново посочи, че ситуацията с COVID-19 в страната донякъде е овладяна.

Меджидиев отиде в изнесената база на Центъра за спешна медицинска помощ-София в УМБАЛ "Св. Анна", за да се запознае на място със създадената организация за работа на спешните екипи.