Електропровод от атомната електроцентрала в Запорожие е прекъснат в резултат на военните действия в района, съобщи държавният ядрен регулатор в Украйна, цитиран от Си Ен Ен.

В резултат на това е бил изключен и един от атомните енергоблокове на централата, съобщиха от Държавната инспекция по ядрено регулиране, цитирайки ядрения оператор "Енергоатом".

След веднъж е била възстановена 750 kV „Днепровска“ линия отново е била изключена, съобщи регулаторът в Телеграм, като добави, че това отново е засегнало и втори енергоблок поради „последващо задействане на аварийната защита“.

„Действията на нашествениците доведоха до пълно изключване на АЕЦ-а от електропреносната мрежа – първото в историята на централата“, се допълва в него.

Не е ясно дали в момента има прекъсване на електрозахранването в централата. По-рано на CNN беше казано, че в централата има 18 дизелови генератора като резервни източници на енергия за реакторите.

Според украинския сайт НВ АЕЦ Запорожие в момента се захранва с ток и от близка топлоелектрическа централа.

Прекъсване на електрозахранването може да спре охлаждането на реакторите и да предизвика ядрена авария.

Руската държавна информационна агенция РИА Новости съобщи, че е имало "късо съединение в мрежата след обстрел от украински войски и пожари в близкия град Енерходар, които предизвикаха прекъсване на тока в Запорожка област".

Си Ен Ен е потвърдила прекъсването на електроснабдяването на Мелитопол, който е в окупирана от Русия територия.