В 13:00 ч днес всички автопатрули на полицията да спрат  на подходящо място, да  включат светлинната и звуковата сигнализация, полицаите да застанат от двете страни на автомобила мирно и да отдадат почит към загиналите си двама колеги за една минута.

Това гласи разпореждане на МВР от днес по повд трагичната смърт на полицаите от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев.

Същевременно тази сутрин пред БНТ бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков определи като "пресилени" слуховете, че в МВР има чадър над трафикантите на мигранти.

"Пресилено е, че в МВР се прави чадър върху трафика на мигранти. Не трябва да се избързва с въпроси, които имат политически оттенък, прехвърля се отговорността, причините за случилото се подлежат на изясняване в хода на разследването", заяви в "Денят започва" бившият вътрешен министър.

По думите му случаят в Бургас е трагедия за МВР.

"Взети са мерки за подсилване на охраната на границата с жандармерия и военни формирования, прави се всичко, което държавата може да направи, има сериозни проверки на граничните пунктове", допълни Бойко Рашков.

Той поясни, че от отпуснатите 5 милиона лева са използвани не повече от един милион за ремонт на оградата на границата, като той е направен в цялост.

"Не са закривани гранични управления, а са създадени - например в Резово, където мигрантският натиск е огромен.

Няма да коментирам кадровите решения на министър Демерджиев, това са неговите виждания. Информацията за използването на бази на МВР за частни партита е лъжа, по такъв начин се злепоставя МВР. Да съм председател на КПКОНПИ за мен не е цел номер 1", каза още Бойко Рашков.

По думите му има два случая, като единият е високопоставен служител, които са свързани с незаконно живеене в резиденция на МВР (една от темите, по които сегашният министър Иван Демерджиев хвърли обвинения срещу Рашков, б.р.). Той призова Агенцията за държавна финансова инспекция да направи проверка.

Служебното правителство почете с минута мълчание паметта на двамата полицаи от Бургас, загинали в изпълнение на служебния си дълг, предаде БТА.

„Причината за смъртта на полицаите от Бургас Йордан Илиев и Атанас Градев е в нарушените граници. За да се стигне до сблъсъка на автобуса с мигранти с патрулната кола с двамата полицаи, са прекрачени много граници – от браздата на Малко Търново до границите, определени от закона“, отбеляза още служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното правителствено заседание. 

Той посочи, че решението на двамата служители на реда да препречат пътя на автобуса е било продиктувано от убеждението им, че нарушителите на закона трябва да бъдат спрени.

„Тези мъже на дълга възстановиха компрометираната граница с цената на живота си. Съболезнования за семействата и близките им“, каза още служебният премиер.