Двама полицаи загинаха в Бургас в сряда рано сутринта при опит да бъде спрян автобус с 47 нелегални мигранти. Рейсът е прегазил полицейската кола и е убил двамата души в нея.

В инцидента са замесени две лица от бежанския лагер в Харманли, съобщи вътрешният министър в служебното правителство Иван Демерджиев.

Автобусът е трябвало да бъде спрян още на границата, посочи той. И поиска оставката на заместник-директора на "Гранична полиция" Деян Моллов.

Автобусът с мигранти е пропътувал около 25 км от първия пост, на който е отказал да спре за проверка. След него е тръгнал патрул на "Гранична полиция". Автобусът е преминал през втори пост. Към първия патрул се е присъединил втори. Органите на "Гранична полиция", които са преследвали автобуса, са имали ограничени възможности за реакция. Те вероятно са са опитали да насочат автобуса към дестинация, към която да намали скоростта си и да се намали рискът от инцидент. Двамата полицейски служители са направили опит да спрат автобуса след кръговото кръстовище "Трапезица" в Бургас, каза още Демерджиев. Автобусът се е движил с висока скорост. От там нататък действията на шофьора ги интерпретирам като умишлени, заяви министърът. 

Задържан беше и собственикът на превозното средство, в което са били незаконните мигранти.

"Автобусът е бракуван и няма никакво основание да се движи по пътищата на страната. Изяснили сме как е придобит. Задържан е собственикът на автобуса, който го е предал на две лица. Последните двама са отговорни и имат отношение за цялото придвижване на нелегалните мигранти. Те са осъществили трафика", информира още Демерджиев от Бургас. Двамата каналджии също бяха задържани

При инцидента загинаха Йордан Илиев (31 г.), старши полицай в сектор "Охранителна полиция” към Първо районно управление-Бургас и Атанас Градев (43 г.), командир на отделение в сектор "Охранителна полиция" към Първо районно управление - Бургас.

Утрешният ден в област Бургас ще е ден на траур.

Пред БНР очевидец на случилото се призори разказва:

"Полицейките коли го гонеха, искаха да спрат автобуса. Той не спираше, не можа да вземе завоя на кръговото, съответно събори всички павилиони отпред, полицейските коли блъсна.

Полицаите гонеха двама: единият избяга нататък, другият избяга в тунела, даже гърмяха с патрони. Единия го хванаха, другият избяга през тунела. Не знам дали са го хванали още."