Българският разследващ журналист в международния проект "Белингкат" (Bellingcat) Христо Грозев съобщи за чистки в пети отдел на руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), който се занимава с операциите в Украйна и е осигурявал данните за ситуацията в страната на президента Владимир Путин.

Това предаде украинският новинарски сайт НВ, цитирайки интервю на Грозев за руския опозиционен телевизионен канал "Популярна политика" ("Популярная политика").

Грозев подтвърждава информацията за това, че първата "жертва" на чистката е станал ръководителят на отдела генерал-полковник Сергей Беседа. В средата на март, руски медии съобщиха, че той е бил поставен под домашен арест заради провалите на "специалната операция" в Украйна, а в началото на април са го превели в следствения изолатор.

Според Грозев Беседа от две седмици не вдига телефона и връзка с него няма. Мащабна чистка върви сред подчинените му. Значителна част от 150-те офицери сред тях, които са се занимавали с Украйна, е била уволнена или арестувана. 

Грозев добавя, че да няколко дни "Белингкат" може да публикува подробности за съдбата на тези хора.