Да бъде ли дисциплинарно наказан водещият на предаването "Политически НЕкоректно" Петър Волгин. Тази тема обсъждат днес в Българското национално радио (БНР), стана ясно от коментар на генералния директор Милен Митев пред Клуб Z.

Поводът за поредното недоволство срещу Волгин стана вчерашното му интервю с лидера на считаната за русофилска партия "Възраждане" Костадин Костадинов. В началото на разговора водещият заяви, че иска да започне с "тази информация, която я има вече из всички български интернет сайтове", като посочи, че това е "единствено информация от руска страна, от руските агенции", а именно - "че бойците от батальона "Азов" в обсадения Мариупол са задържали два кораба, единият е корабът "Царевна", където се намират българските моряци". 

После думата бе дадена на Костадинов, който първо заяви, че силно се надявал информацията да не е вярна, а после разказа как се е чул вече с министър-председателя, който го уверил, че е невярна - разговарял с капитана на кораба. С това обаче темата не бе затворена, напротив - лидерът на "Възраждане" разви теза - ако обаче е вярна.

Информацията, че корабът "Царевна", на борда на който има 17 български моряци, е пленен от украински националисти от "Азов", е фалшива новина - обявиха в последствие от Министерство на външните работи.

Заради предаването обаче в същия ден известната оперна певица Александрина Пендачанска обяви, че напуска Обществения съвет на радиото. И се мотивира ето така: "Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио".

Клуб Z потърси за коментар генералния директор на БНР. Милен Митев посочи, че темата ще бъде обсъдена днес от ръководството на радиото, като не иска да предпоставя ще има ли решение и ако да - какво може да е то.

"Когато вземем решение, ще го приведем в действие и ще стане ясно. Засега обмисляме различни възможности за реакция", заяви той.

На въпрос може ли да се стигне до освобождаването на Петър Волгин от радиото, Митев посочи:

"Искрено се надявам да не отиваме в такива крайности. Това е един от големите проблеми в момента в българското общество - че всичко се разделя на крайности. Някак няма нормален диалог между хората, които имат различни мнения, различни гледни точки. И колкото повече изостряме този спор, колкото повече изпадаме в крайности, толкова повече ще задълбочим проблема, а няма да го решим".

С позиция към този момент не е излязъл и Съветът за електронни медии. По неофициална информация на Клуб Z оттам били разединени в мнението дали става въпрос за плурализъм или за разпространяване на дезинформация.

Медийният регулатор прави мониторинг на двете обществени медии - БНР и БНТ от началото на войната в Украйна - как се отразява тази тема, като предстои да разгледа докладите от наблюдението и да ги публикува. По предварителни данни в оценката за радиото ще има "черни точки" - именно заради Волгин.