Милен Митев е новият генерален директор на БНР. Съветът за електронни медии го избра с почти пълно единодушие.

За Митев дадоха гласа си четирима от членовете на СЕМ - председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова. Розита Еленова се въздържа.

Основните аргументи на четиримата членове на СЕМ, подкрепили Митев, бяха, че концепцията му е реалистична и че в най-голяма степен отговаря на изискванията. Сред предимствата на кандидатурата му бе изтъкнато, че е познато лице в БНР, че е запознат и с българското, и с европейското медийно законодателство. 

„В концепцията на г-н Митев поставените цели и предложените решения са изпълними, реалистични – промяна на модела на финансиране на обществените медии, категорично изявява позицията, че той трябва да бъде сменен, защото казва, че осигуряването на адекватно, предвидимо и независимо финансиране на обществените медии е определящо за качеството за изпълнение на обществената мисия“, заяви в мотивите си Бетина Жотева.

В понеделник и вторник се проведоха изслушванията на кандидатите, които представиха пред медийния регулатор концепциите си за управлението и развитието на общественото радио.

Претендентите за поста бяха трима - Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров.

Розита Еленова мотивира решението си да се въздържи с аргумента, че и тримата кандидати са професионалисти, но им липсва богат мениджърски опит. Заради това тя предложи на Митев да се дадат още 3 месеца като временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР и след това да има нов конкурс.

До избора на генерален директор на БНР се стигна, след като Андон Балтаков подаде оставка през август. За временно изпълняващ длъжността беше избран Милен Митев. По закон в тримесечен срок след това се провежда нов конкурс. 

Милен Митев е роден на 4 март 1984 година. Завършва специалност „Право“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Започва работа в БНР през 2009 година като юрисконсулт.

Притежава опит в областта на закрилата на авторски и сродни права, обществените поръчки, медийното, трудовото и административното право, управлението на имущество и участието в европейски проекти и програми.

От 2013 до 2019 година е член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия.

В периода август 2018 година - юли 2019 година изпълнява длъжността директор на Дирекция „Правна и човешки ресурси“ на Българското национално радио. От септември 2019 до март 2020 година работи в Българската телеграфна агенция, първо, като главен юрисконсулт, а след това и като главен секретар.

От 1 април 2020 година е директор на Административна дирекция на БНР, а на 4 август 2021 г. Съветът за електронни медии възложи на Милен Митев да изпълнява длъжността генерален директор на Българското национално радио.

“Марката БНР да се наложи като синоним на проверена информация, на плурализъм на мнения, на свобода на словото не само в ефира, а навсякъде, където БНР присъства".

Това заяви в първото си интервю след назначаването си Милен Митев в предаването "12+3" на БНР.

Той заяви, че ще направи всичко по силите си, ако се появи натиск към него - икономически или политически - да го отблъсне, за да не позволи той да достигне до журналистите в обществената медия:

Новият генерален директор на БНР подчерта, че досега не се е сблъсквал с такъв натиск и изказа надежда и занапред да е така.