Старши треньорът на ЦСКА-София Стойчо Младенов обяви, че не си говори със собственика на клуба Гриша Ганчев от декември месец насам. Той обяви това на пресконференция преди утрешния първи полуфинал за Купата на България срещу "Славия".

За двубоя с "белите" обаче се говори много малко. Младенов сам разкри за развалените отношения с Ганчев и логично това стана тема №1. Единственият му контакт с човек от ръководството е със сина на бизнесмена - Данаил Ганчев. През декември се случили "стълкновения": така наставникът определи станалото между него и мажоритарния акционер.

Той не е правил зимната селекция (бяха привлечени Брайън Морено и Маурисио Гарсес, бел. ред.), не знае кой и как е гледал взетите футболисти, на които практически не може да разчита сега по различни причини. 

Въпреки влошената обстановка за работа, Младенов е решен да изпълни двегодишния си договор. Но даде да се разбере, че ако не е пряко ангажиран със селекцията, ще бъде трудно да се постигнат желаните цели. В миналото се бил доказал: над 90 процента от набелязаните от него играчи били добри попадения. 

Пресконференцията започна с видеорепортажи от различни мачове на ЦСКА-София, с което треньорът искаше да покаже, че отборът му е ощетяван. Извадени бяха ситуации с претенции за неотсъдени дузпи срещу "Левски", "Ботев" (Пловдив), "Черно море" и вдигнати многобройни картони. Или обратното - спестени на противници за аналогични нарушения.

Все пак специалистът подчерта, че по този начин не търси оправдания. Носи отговорност, наясно, че на отбора липсва класа, че е доста лимитиран откъм възможности.

"Влизаме в най-важния цикъл от шампионата. Подготвили сме изненада, да загреем и да си припомни терора срещу ЦСКА и да отправим предупреждение към управляващите българския футбол. Поемам отговорността за лошите резултатите, но ние не сме слепи, каза Младенов.

- Има ли тендеция? Има тендеция. Помните ли когато говорех за директива? Пак ли трябва да говоря? Искат да ни изкарат, че не разбираме от футбол и сме кьорави. Има нареждане съдиите да показват картони на ЦСКА. Имаме над 70 картона. Това го знам от съдия. Този съдия ми каза, че имат нареждане и ако не показват картони на ЦСКА, ги наказват."

"При изгонването ми реагирах за неправилно отсъдено нарушение и съдията ми показа картон и нагло ме гледа 30 секунди и аз използвах нецензурни думи по негов адрес и той ме изгони. После осъзнах, че съм сгрешил и му се извиних след мача. В момента, в който се доближихме на 2 точки до Лудогорец и нещата станаха опасни", каза Младенов по повод отстраняването ни в срещата с "Берое", за което получи 3 мача наказание.

За отношенията с Гриша Ганчев и обстановката в клуба

"Собствениците трябва да дават на треньорите да селектират и менажират отборите си и само тогава ще има успехи. На мен не ми е дадена възможност да селектирам футболисти. След декември се случиха стълкновения и аз нямам възможност да селектирам играчите. Новите играчи не съм ги гледал и не знам кой ги привлече. Треньорът трябва да участва дейно в селекцията. Имаше предложения от мен да привлечем национални състезатели, но те бяха отхвърлени от ръководството, каза Стойчо Младенов.

Никой не е казал, че тази година трябва да станем шампиони. Имаме две години да изградим отбор и на третата да преборим Лудогорец. И слепият вижда, че на нас ни трябва свежа кръв, трябва ни класа. Нашият съперник "Лудогорец" привлече 7 футболисти, сигурно за 5 милиона евро, "Левски" също се подсили с 5-6 играчи.

За да може треньорът да носи пълна отговорност, трябва да отговаря за селекцията. До декември беше удоволствие за мен да работя и комуникирам с Гриша Ганчев. Но след декември се случиха неща, които ни отдалечиха и не си говорим. Единствено говоря с Дани Ганчев и на него съм казал какво ни трябва да лятната селекция.

Чувахме се по 3-4 пъти на ден да говорим за отбора, но от декември нямаме връзка. Имахме крещяща нужда от ляв бек, защото знаехме, че Брадли Мазику няма да остане. Предложих такъв, но ми казаха, че не става. Концентриран съм в работата си, поел съм ангажимент и съм твърдо убеден, че ще свърша работата. ЦСКА трябва да смени своя чип, ако трябва ще се изпокарам с всички. Второто място не ме устройва."

Младенов оправда Гриша Ганчев в това, че е наследил много дългове, които е трябвало да плаща дори наскоро. Затова е пропаднала зимната селекция, но треньорът се надява да не стане така и с лятната. Той е имал дълъг разговор с Данаил Ганчев, като го е информирал от какви състезатели има нужда.

Добави, че Ганчев-старши е концентриран за стадиона в Борисовата градина, но независимо от това ЦСКА-София трябва да се представя по-добре. Ножът вече е опрял до кокала, така се изрази Младенов за продължилото дълги години отстъпление в Борисовата градина.

За игровите и психологически проблеми 

"Имаме сериозен проблем в атака. Всичко зависи от Жорди Кайседо и това е неприятно. Създадените положения са малко. Има голямо отстъпление в нашата игра. Проблемите са доста, притъпихме остротата си. Настъпи едно примиренчество, има непостоянство в играта и това се засили. Креативните ни халфове Кери и Варела имаха проблеми, Гарсес боледува, Йомов беше болен, загуби форма и игрови ритъм. Беше направил само една тренировка и го извикаха в националния отбор, като игра 15 минути след това.

Преди години подминавахме Купата на България с лека ръка, но след като дълги години не можем да станем шампиони, тази купичка е много важна за нас. ЦСКА не може без трофей. Надявам се да се справим със "Славия". Имаме нивото да надделеем, защото тези два мача със "Славия" се равняват на това дали сезонът ще е успешен или не.“

За "Лудогорец" и шефа на съдиите Виктор Кашай

Ситуацията е същата като по времето, когато говорих за директивата. Сега обаче е по-фино, а не толкова брутално, както беше тогава в Перник. Назначен е човек от чужбина, който да ръководи съдиите (бел. ред. унгарецът Виктор Кашай), но всички знаем кой му плаща заплата. Все едно аз да не слушам собствениците на клуба, които ми плащат заплатата.

Българският футбол върви надолу, той не се развива. Единствено "Лудогорец" се развива. Доближим ли се, те вземат мерки. И със селекция, и с други методи. Така е вече от години."