Работната група за "Топлофикация София" е обсъдила идеята общинското дружество да стане отново държавно като едно от възможните решения да бъдат намалени дълговете му към "Булгаргаз", пише БНР. 

Официално предложение обаче Столичният общински съвет не е получил, обяви пред "Хоризонт" председателят на съвета Георги Георгиев:

"За нас най-важно е хората да получат услугите на "Топлофикация", на първо място, да бъдат гарантирани, за да са спокойни за зимата. Не по-маловажно е, това да бъде на поносими цени, на цени, на които хората могат да си позволят, понастоящем нямаме предложения официални за промяна на собствеността. Очакваме, такъв беше и моят апел в края на срещата, конкретни разчети, предложения как и дали да се върви в тази посока, и какво всъщност ще се промени, ако това стане. Защото проблемът в случая е не кой е собственикът на "Топлофикация", а колко струва парното на хората".

В идеята за одържавяване на "Топлофикация София" независимият общински съветник Борис Бонев видя опит проблемите на дружеството да бъдат прехвърлени на всички български граждани:

"От повече от 20 години се знае какви мерки трябва да се предприемат, за да бъде спасена "Топлофикация", но управляващите в София не си мръднаха пръстите за това. И сега е повече от очевидно, че решението им е просто да се отърват от "Топлофикация", с което всички българи от Видин до Резово сега да платят над двата милиарда натрупани задължения на "Топлофикация". Това за мен е абсолютно неправилно и показва всъщност невъзможността да се управляват големите, а и малките процеси в София".