Служебното правителство на Румен Радев вече обяви, че ще преговаря отново с "Газпром" - руската държавна компания, която ни спря синьото гориво в нарушение на договора през април тази година.

Имаме ли "истинска диверсификация"? Кого обслужва служебният енергиен министър Росен Христов? Ще зависим ли от компанията, управлявана от руския авторитарен режим? 

На тези въпроси се опитваме да отговорим в новия епизод на Z-Каст с икономическия репортер на Клуб Z Йордан Бързаков. Според него е абсурд да се притесняваме, че "Газпром" може да ни осъди на арбитраж.

"Оказва се, че компанията, нарушила договора, може да си прави каквото си иска. Форсмажорът предполага, че двете страни могат да седната на масата и да се разберат как най-добре може да бъде изпълнен договора. Това не беше направено. "Булгаргаз" се е опита да изпълни ултиматума на Русия, но и поиска гаранции да не се случи това, което вече се случи два пъти - защото "Газпром" ни спря газа и през 2009 г."

Ще има ли газова криза, ако отново се доверим на "Газпром"? Обикновена некадърност или предателство са действията на кабинета на Радев?

Гледайте или чуйте новия, 93-ти епизод на Z-Каст:

Слушайте Z-Каст и в платформите SpotifyGoogle PodcastsTuneInApple Podcasts.