Активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите.

Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в студиото на Нова тв.

Той поясни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник следващата седмица. 

“Дадохме индикация, че искаме да започнем преговори, или по-скоро да продължим преговорите за доуточняване на някои спорни условия по договора. Просто изпратихме информация, че сме готови да преговаряме и ги помолихме да възобновят контакта.

Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов. 

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. “Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението е те да бъдат бъдат приемани и през 2023 г. - до отоплителния сезон, "за да нямат голям дял в общия микс".

Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има.

“Говорим само за стария договор, няма да преподписваме или преговаряме за нов договор”, заяви Христов.

Министърът обаче не знаел юридически как ще се оформят въпросните евентуални преговори - с анекс или друго. На забележка на водещата, че това всъщност е много важно, защото България трябва да може да си търси правата, ако в крайна сметка не получи газ, Христов отвърна, че в кабинета работели много внимателно и подбрали екип от опитни юристи, имали и външни консултанти, така че "внимаваме по всички тези критични моменти".

"Затова и не бързаме с реговори и с решения", твърди министрът на Румен Радев.

На повторен въпрос за това дали страната ни на практика признава с едни преговори, че няма претенции към "Газпром", която едностранно взе решение за прекратяване на доставките, Христов заяви:

"Значи..., претенции по договора могат да имат и двете страни. Така че рискът те да предявят претенции в момента е по-голям, отколкото ние да предявим към тях. Юристите така смятат".

Припомняме, че вчера бившият главен секретар на Радев, сега служебен министър на отбраната Димитър Стоянов, заяви, че чака "Газпром" да ни осъди на арбитраж за 1 милиард долара. 

На въпрос защо юристите смятали така, след като всеки ден експерти казват, че "Газпром" е блокирала договора, а не българската страна и съответно претенциите ни са правдиви и няма риск да бъдем осъдени, Христов посочи отдавна артикулираната "друга гледна точка":

"Газпром" прави промяна в условията на плащане (т.е. да е в рубли), ние не се съгласяваме на тези условия и искаме някакви допълнителни промени. Съответно "Газпром" не се съгласява на това нещо и преговорите спират. Но в Европа има практика, където много други държави плащат по тази схема. Тоест цяла Европа плаща по същата схема, която е предложена на България."

"Държави - не, фирми, частни" - контрира водещата. И министърът бе принуден да се съгласи, но посочи:

"В България също не купува държавата, купува фирма - "Булгаргаз" (нищо, че тя е държавна, б.р.)". 

"Ама "Булгаргаз" е държавна" - пак опонира Мира Иванова.

"Това няма никакво значение, тя е юридическо лице", сподели виждането си Христов.

Водещата обаче все така не можеше да разбере на какво точно основание служебното правителство смята, че България може да бъде осъдена, без да е виновна за спрените доставки, на което министърът отвърна, че юридическият анализ бил 100 страници и ако започнели да го обсъждат в студиото, трябвало да го вземе, заедно с екип от юристи и да отделят поне един ден, за да го обсъждат.

"Логиката е проста - неустойките, които бихме платили, ако те предявят (претенции), са толкова големи, че дори и минимален шанс да има да спечелят, рискът по този начин е прекалено голям, отчитайки факта, че други държави работят..., други фирми, работят по същата схема на плащане. Каква е логиката ние да сме правата страна, тоест, всички други да го правят по грешен начин", опита да обясни "проста логика" Румен Христов.

На въпрос дали служебното правителство прави като редовното - всеки ден праща писма на "Газпром", за да си поиска количествата и превежда пари (т.е. изпълнява си договора такъв, какъвто е), Христов отвърна:

"Естествено, че не. Защо трябва да правим нещо, което не е давало резултат и да очакваме да се получи нещо".

"За да не ни осъдят после" - отвърна му водещата. 

А министърът се изсмя. "Това, че превеждат пари не е повод за нищо. Заявки може да отправим, заявките се връщат с нулево потвърждение. Ние следваме условията на договора така, че да сме максимално защитени. Това не води до никъде. Така че в момента сме във висящо състояние. Шансът да дойде 31 декември и те да предявят искания по клаузата take or pay е реален", смята той. Не разбирал защо трябвало да рискуваме да ходим на арбитраж при положение, че "имаме нужда от газ и то на ниска цена".

"В смисъл, ние хем имаме нужда от газ, който на такава цена не можем да намерим другаде, в същото време, ако не го вземем от "Газпром", рискуваме арбитраж. Тоест тук нещата нещо логически не се връзват", пак сподели логиката си министърът.

Водещата обаче пак се усъмни - сигурен ли бил министърът в ниската цена на руския газ, за която говори. На което той отвърна, че цената на американските танкери била с 50% повече от руската (макар самото служебно правителство да обясняваше, че били евтини). 

"Другите аргументи не работят ли за вас? Аргументът, че "Газпром" не би бил сигурен партньор? Аргументът, че обръщайки се отново към "Газпром" ние ще финансираме войната на Путин? Аргументът, че ЕС казва, че плащане по този начин е нарушение на санкциите? Това не е ли тревога за вас?", продължи обаче с въпросите Иванова.

Министърът отвърна, че що се отнася до финансирането на войната в Украйна, "както всички вече разбрахме, ние и в момента купуваме руски газ, просто го правим през посредници и плащаме 30% отгоре. Така че, ако говорим за финансиране, трябва първо Германия да спре да купува руски газ, защото те са най-големият консуматор, най-много финансират". Относно санкциите, Христов пак заяви, че водещите държави в Европа купували газа по същите тези правила. След което двамата пак влязоха в спор за това може ли министърът да направи разлика между частна фирма и държава. Според него нямало значение дали една фирма е частна или държавна, щом ставало въпрос за търговски взаимоотношения.

От думите на министъра се разбра още, че вчера е имал разговори с представители на Еврокомисията по предлаганата схема за изчерпване на количествата по съществуващия договор и "имахме пълно разбиране по темата". На въпрос от ЕК ви казаха, че това няма да е нарушение на санкциите, така ли, Христов отвърна: "Разбира се".

Христов потвърди, че страната ни има намерение да плаща в рубли - според условията на "Газпром", но сме искали да избегнем авансово плащане като го заменим с банкова гаранция, така че да плащаме, когато газът вече е пристигнал в България. Т.е. да направим превода след доставката.