Журналистът Денис Казански, който е роден в Донбас и е бил член на украинската делегация в Тристранната контактна група за уреждане на конфликта в Източна Украйна, казва, че има "лов" на мъже в самообявилите се Донецка и Луганска народни репулбика (ДНР и ЛНР), признати за независими само от Русия. Пред телевизия "Настояшчее время" той казва, че властите в двата сепаратистки анклама насилствено мобилизират и изпращат на война с Украйна дори студенти, хора с увреждания и други категории, които не подлежат на военна служба.

"Познавам хора, които не са напускали домовете си от февруари, защото (властите) ходят от къща на къща и се опитват да ги мобилизират“, казва Казански в интервю за базирания в прага рускоезичен тв канал. По думите му тези хора изобщо не са подготвени за военни действия и не им се дава почти никаква защита: "Няма достатъчно бронежилетки или каски, хвърлят ги срещу укрепени украински позиции и там те загиват веднага". В резултат, според него, "загубите там са огромни".

Обща мобилизация в ДНР и ЛНР беше обявена на 19 февруари, няколко дни преди официалното нахлуване на Русия в Украйна. Ръководителят на ДНР Денис Пушилин този ден призова всички мъже, "способни да държат оръжие в ръцете си" да защитят "своите семейства, Донбас и целия руски народ". Жителите на Луганск и Донецк съобщават, че в същия ден комендатурата започва да извежда мъже от улиците на градовете: отнемат им паспортите, качват ги в автобуси и ги отвеждат до пунктовете за събиране.

- Според украинското разузнаване Русия мобилизира в Донецк и Луганск, включително служители на стратегически предприятия и дори хора с увреждания. Имате ли информация за това? Знам, че общувате с хора, които сега живеят на териториите, които не са контролирани от Киев. Какво е положението там? Вярно ли е, че хората в Донецк биват задържани направо по улиците, водят ги във военните окръжия и ги карат да се бият?

Да, точно така, ситуацията там е абсолютно трагична. Наистина, всъщност има лов за мъжкото население. Познавам хора, които се крият, не излизат от домовете си от февруари, седят някъде в апартаментите на свои роднини. Един човек седи в мазето почти през цялото време. Защото те не само ходят от врата на врата и се опитват да се мобилизират, но дори и да не бъдете хванат от мобилизационния екип, доносът също процъфтява: когато съседите, особено тези, от които вече са отвели някого, започват да изобличават онези, които по някакъв начин са се скрили.

Ситуацията с мобилизацията, разбира се, е абсолютно дива, защото хората дори не са подготвени за военни действия. Просто ги държат някъде няколко дни, облечени в едни и същи дрехи. Бронежилетките и каските често дори не са достатъчни. И ги пращат да копаят окопи - в най-добрия случай. В най-лошия ги изпращат във фронтални атаки срещу позициите на украинските военни. Така че има огромни загуби.

Онзи ден разговарях със затворници (на украинските военни - б.р.), жители на териториите под руски контрол, които са били мобилизирани. И някои от тях са успели да се предадат. Те просто мечтаят да имат време да се предадат, преди да бъдат убити! Но предаването също не е толкова лесно. Понякога, ако попаднеш под обстрел, опитай се все пак да прибягаш до позициите на украинската армия.

- Вие лично общувал ли сте с мобилизираните в ДНР и ЛНР?

Разговарях с такива, които са успели да се предадат на украинските военни, с двама студенти. Преди това студентите не бяха мобилизирани до края на обучението им в ЛНР и ДНР. Но тези са били мобилизирани буквално от втората или третата година и без подготовка просто бяха изпратени на война. Това са много млади момчета. Единият е роден през 2002 г., другият е роден през 2000 г. Когато започна войната през 2014 г., те бяха още деца, бяха на 14 г. А сега са мобилизирани и хвърлени в бой.

И казват, че това е абсолютно нечовешко отношение. Те са точно като месо, хвърлено за клане. И абсолютно никой не взема предвид тези загуби. Никой не се опитва да ги защити и запази. Русия по някакъв начин носи отговорност за своите военни и се страхува, че руското общество ще бъде недоволно, че има много загинали и трябва да платят обезщетение от по седем милиона рубли за всеки загинал руски военен. Но за мобилизираните в ЛНР и ДНР, разбира се, никой на никого няма да плати нищо. Няма нужда да ги отчитаме, те са несъществуваща сива зона, несъществуваща държава, квазидържава. Естествено хората там нямат права.

- Вие лично съжалявате ли ги?

От една страна това е враг и е ясно, че ако се сблъска с нашите военни, значи е унищожен. От друга страна, някак си съжалявам за тези хора. Разбирам, че ситуацията е трагична и че повечето от тях не са искали да участват в това.