Знаете ли, мили приятели, какво е обратна еволюция? Това е, когато еволюиралият до определен етап вид започва да се връща стъпка по стъпка към примитивното си начало.

От чисто биологична гледна точка идеята за деволюция е отхвърлена, но САМО НА ТОЗИ ЕТАП. Причината за това е, че биолозите не са се вгледали в един особен човешки вид – българския популист. Той е неизвестен на точните науки, но отдавна е описан в литературата.

Кърт Вонегът отдавна е прозрял какво може да се случи с човечеството, ако напук на Дарвин започне да си отглежда само най-лошите и противоречащи на всякаква логика за оцеляване качества. Описал го е в „Галапагос“. Историята в романа му се развива на островите Галапагос, където се спасяват единствените оцелели от катастрофа хора. И за да спрат да унищожават света, са деволюирали. Мозъците им са станали малки, беззъби са и с плавници вместо ръце...

„Галапагос“ си е реплика на България в предизборна кампания.

Пред очите на драгия избирател знайни и незнайни политически лидери изведнъж започват да говорят нечленоразделно, да сипят пълни глупости и да се държат така, че човек се чуди как успява да говорят и да дишат едновременно, без мозъците им да експлоадират от толкова напрежение. Макар че и да експлоадират, едва ли някой ще забележи. Най-много да се чуе едно нежно „пук“.

Да вземем, например, българския Джордж Клуни – генерал Янев, който случайно влезе в политиката, благодарение на колегата си военен Румен Радев, и явно му хареса, та се е засилил да остава. При него деволюцията е много интересна. Обикновено видовете се развиват прогресивно от мълчаливи през издаващи звуци, комуникиращи с ограничен брой тонове до говорещи и абстрактно мислещи.

Генерал Янев успя да измами и еволюцията, и деволюцията, като първо си мълча и изглеждаше като интелигентен човек, а после взе, че проговори. Но то при военните винаги е така. Гледаш го – ходи, става, сяда, на истински човек прилича, а после се оказва, че прави това, което му наредят, без да влага грам мисъл в него.

Особено съвременният български модел военни, който колкото и да го лъскат и полират, си е съветско производство. А съветските военни са като съветските коли. Няма много фина електроника в тях, даже никаква и са напълно несъвместими със западните модели. И да му вземеш западни чаркове, няма къде да ги монтираш.

Та генерал Янев напоследък взе да говори. Първо показа, че може да пише и ни смая с прозрението си във фейсбук: „Защо тръбата  е цяла? Защо газът тече?“ Голямо недоумение предизвика с тези въпроси. Появи се вече цяла школа тълкуватели, които се опитват да разберат какво точно е искал да каже авторът и има ли скрити послания към цивилизацията в тези кодирани въпроси. Някои  скептици заподозряха, че човекът е отвлечен и просто е съобщил координатите си чрез таен код. Янев обаче събра и значителна група последователи, които видяха в него своя гуру и на свой ред започнаха да задават въпроси. Защо слънцето не пада от небето? Защо мухата може да ходи с главата надолу? Защо водата  е мокра? Защо ми е ниска заплатата? Защо не мога да пея? Защо горчат краставиците? Защо не мога да се гъделичкам сам? Защо отварям уста всеки път, когато гледам тавана?

Проблемът е, че за точно този електорат в битка влязоха повечето партии в България. Янев се опита да наложи ясно разграничение, обаждайки се втори път. И каза, че тези, които се опитват да свържа неговата партия с президента Румен Радев искат да съсипят имиджа на президента. Еми, може да не е много умен, но па поне е откровен. Освен, ако не е искал да каже нещо друго, но се е е получило това? Едва ли някога ще го разберем.

После на сцената, както винаги, излезе другият генерал. Генералът. Борисов. Някой броил ли му е на този човек явяванията в интернет, които той нарича пресконференции?

Безчет са и с ръка на сърце признавам, че те са най-забавното нещо в българската мрежа. Господин Борисов, мислили ли сте за кариера в тик ток? Трябва само да вкарате една-две танцувални стъпки и ви гарантирам, че ще детронирате и кралицата на тиктока Чарли Д‘Амелио. Тя в момента има към 140 милиона последователи и е най-гледаната звезда в тик ток, а се занимава с това едва от 2019. Ако насреща й излезе един стабилен и сериозен генерал-комик като Вас, спукана й е работата. Нищо, че вече не сте на 20. Вие отлично познавате ъндърграунд културата и ъндърграунд некултурата, абе въобще целият ъндърграунд ви е като роднина, дет‘ се вика, а темите за оргии, пици и наркотици ще спечелят сърцата на младежката публика в цял свят. Оставете българската политика, твърде тясна за вашия талант тя е. С тик ток и пари се правят, и гаджета се хващат, и всички пак ще ви познават. А и в оргии ще ви канят, че явно сега ви пропускат и това ви тормози. Така и вие ще сте направили един вид деволюция и от политиката ще отидете в шоуто, а не обратното, както е обичайно у нас.

Разбира се, седмицата не приключи само с Янев и Борисов. В петък ни ощастливи още един полу...политик – Слави Трифонов. Той предложи да забравим, че досега ни  е предлагалл референдуми за парламентарна система и предложи да ни направи референдум за президентска република. После подопечната му Ива Митева обясни, че нямал предвид цяла президентска република, а полупрезидентска полурепублика. Един вид „Шефът не е пълен идиот, полуидиот е“.

Но аз съм съгласна този път със Слави. Отдавна си мисля дали няма да е по-добре да разделим републиката на две полурепублики. Едната да остане в ЕС и НАТО, да си избира парламентите, да се бори срещу корупцията, да си пътува в чужбина, да поумнява и забогатява. А другата да се присъедини към евроазйиския проект на Кремъл и да живее основно от производство на шапки от алуминиево фолио, да гори на клада ваксините и аспирините, да сложи въоръжена охрана по границите, за да се пази от иранските травестити и норвежките гейове, да си пази свещената етническа непокътнатост, да се жени само помежду си, за да не замърси уникалния ген, да рецитира първите два реда от „Аз съм българче“ и така, докато мозъците им съвсем се смалят, зъбите им опадат и вместо ръце им пораснат плавници.