Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще разгледа днес по същество предложението на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. 

Предложението беше внесено във ВСС на 2 март, а след това бяха приети вътрешните правила за предсрочно освобождаване на главния прокурор и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд, по които да се движи процедурата. Според министър Йорданова в предложението ѝ за освобождаване на главния прокурор се съдържат факти и обстоятелства за тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и действия, които накърняват престижа на съдебната власт, напомня БТА.

На 4 април членовете на ВСС приеха единодушно да бъде открита процедура за установяване на основания за предсрочно освобождаване на главния прокурор. Също така решиха, че от девет обстоятелства, посочени от министъра като основание за освобождаване, едно изцяло не отговаря на изискванията, други три са частично допустими, а пет са изцяло допустими и редовни за разглеждане по същество. 

Изцяло са допуснати казусите свързани със: съобщение в Туитър по повод действията на МВР при протестите през лятото на 2020 г.; поредицата разследвания „Осемте джуджета“; досъдебното производство за отравянето на Емилиян Гебрев; случайното разпределение на делата и указания във връзка с транспортни престъпления. Частично ще бъдат обсъдени по същество случаите с имунитета на Елена Йончева, делото „Баневи срещу България“ и отношение на главния прокурор към неправителствени организации и юридически общности. Няма да бъде разгледан случаят с търговско дружество „Жоси“ ООД.

Освобождаването на главния прокурор е възможно, ако минимум 17 от членовете на ВСС гласуват в подкрепа на предложение на министъра на правосъдието. В момента Пленумът на ВСС се състои от 22-ма членове.