Сърбия и Косово постигнаха споразумение за свободно движение, обяви върховният представител на ЕС за външната политика Александър Вучич.

„В рамките на подкрепяния от ЕС диалог Сърбия се съгласи да премахне изискването за специални документи за влизане и излизане за притежателите на косовски документи за самоличност. Косово се съгласи да не ги въвежда за притежателите на сръбски документи за самоличност“, заяви Борел.

Споразумението е в рамките на подкрепяния от Брюксел диалог на високо равнище между Белград и Прищина. Това стана с участието на сръбския президент Александър Вучич и косовския премиер Албин Курти.

Косовските сърби, както и всички останали граждани, ще имат право да пътуват свободно между Косово и Сърбия, като използват собствените си документи за самоличност.

Жозеп Борел поздрави двамата лидери за споразумението и ги призова да решат и проблема с регистрационните номера на автомобилите.

„Във времена на война в Украйна ЕС не се нуждае от още проблеми, а от решения. Днес бе намерено едно решение за Западните Балкани“, изтъкна европейски дипломат номер 1 във видеозапис, публикуван в туитър.

Напрежението в населената със сърби северна част на Косово се повиши в края на юли. Тогава правителството в Прищина реши да замени личните документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Решено бе също така номерата на колите на сърбите, издадени от сръбските власти, да бъдат заменени с косовски. По-късно правителството на Косово реши да отложи прилагането на мярката с един месец. Засега обаче няма резултат от разговорите по въпроса между Александър Вучич и Албин Курти.