Властите в Косово отложиха с месец влизането в сила на забрана за автомобили със сръбска регистрация да се движат в страната, предаде БНР. Мярката, която трябваше да важи от днес, предизвика напрежение вчера.

Властите в Прищина отложиха въвеждането ѝ с месец след консултации с партньори от ЕС и САЩ. Вчера вечерта жители на Северно Косово, населено предимно със сърби, издигнаха барикади по ключови пътища в протест срещу  пререгистрация на личните автомобили на косовските граждани, регистрирани в Сърбия.

Блокадата бе провокирана и от решението на правителството на Косово пак от днес да смени личните им документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. Блокирани бяха и контролно-пропускателните пунктове между Косово и Централна Сърбия.

По-рано косовският премиер Албин Курти заяви, че става дума за реципрочна мярка, тъй като властите на Сърбия, която не признава независимостта на Косово, изискват същото от косоварите, които влизат на сръбска територия.

Късно снощи сръбският президент Александър Вучич посети Генералния щаб в Белград и отрече появилите се информации, че Белград трупа войска по южната си граница.

До блокади в Северно Косово по същия спор за регистрационните табели на автомобилите се стигна в края на септември миналата година.

"Добре дошли в Съюза на сръбските общини"

Четирите населени предимно със сърби общини в северно Косово осъмнаха тази сутрин с билбордове и плакати с надписи "Добре дошли в Съюза на сръбските общини" /ССО/, предаде Танюг, цитирана от БТА.

На билбордовете и плакатите, поставени на входовете и изходите от Косовска Митровица, Лепосавич, Зубин поток и Звечан, както и из тези градове пише на сръбски и английски език "Това е ССО", изрисувани са и сръбски символи.

Косовската полиция задържа трима сърби, които залепиха плакат на ССО в Грачаница, съобщи Косова онлайн. Задържаните бяха разпитани и освободени, а плакатът бе свален. Представители на косовската полиция предупредиха, че всеки, който разлепва подобни плакати, ще бъде арестуван за провокация.

Косовските власти отказват да формират Съюз на сръбските общини, тъй като се опасяват, че това би могло да бъде един вид сръбска република в Косово по подобие на босненската Република Сръбска. Премиерът Албин Курти заяви преди време, че Съюз на сръбските общини няма да бъде формиран в Косово и че е спечелил изборите, защото гражданите са поискали от него да предотврати "боснизацията на Косово", още повече, че това е само едно от 33 споразумения, "които не преминаха през теста на Конституционния съд".
 
Директорът на сръбската правителствена служба за Косово Петър Петкович на свой ред също бе заявил по-рано, че "за Белград това е въпросът на всички въпроси, това е сърцето на самия диалог и ако искаме да разговаряме за нормализация на отношенията, можем да го направим само ако бъде формиран ССО и ако бъдат приложени всички постигнати по-рано споразумения".

ЕС пак кани двете страни на разговор в Брюксел

След като Косово се съгласи да отложи планираната мярка, ЕС покани двете страни на среща в Брюксел, на която да бъде намерено решение на спора, съобщи Петер Стано – говорителят на върховния представител за външната политика Жозеп Борел.

Именно Борел и САЩ са поискали Косово да отложи планираните мерки.

„Всички открити въпроси между Сърбия и Косово трябва да бъдат разрешени чрез диалога с посредничеството на ЕС“, припомни Стано.

Всеки участник в последните събития трябва да запази спокойствие и всякакви некоординирани и едностранни действия, застрашаващи стабилността и сигурността и възпрепятстващи свободното движение на всички граждани там, трябва да спрат незабавно, допълни „гласът“ на европейската дипломация.

„Единственият начин за разрешаване на всякакъв спор, особено на последния, е единствено чрез диалог и преговори. ЕС ще продължи да поддържа контакт и с Косово, и със Сърбия. В контакт с двете страни са Жозеп Борел и специалният представител на ЕС Мирослав Лайчак“, допълни той.