Очаквам един щастлив ден.

Това обяви във вторник сутрин пред журналисти в характерния си стил Иван Гешев на влизане във ВСС, малко преди началото на днешното заседание, на което по същество ще се разглежда предложението на правосъдната министърка Надежда Йорданова за освобожаването му като главен прокурор.

На влизане в сградата на ВСС Гешев се размина с двамината протестиращи срещу него.

 

После добави, че се шегувал.

„Разбрах, че прокуратурата е централизирана въпреки конституционните промени и закона на съдебната власт.

Разбрах, че прокуратурата, а не МВР разкрива престъпления.

Разбрах, че прокуратурата ръководи съдебното следствие, а не съдът.

Разбрах, че прокуратурата има законодателна инициатива", изброи той за предишното заседание на ВСС.

И още, че "да подариш разкази на Йовков и на Вазов представлява враждебно отношение към неправителствено организации" (с подчертани пасажи към БХК - бел. ред.)

Той очаквал да повиши нивото си на обща култура и правни знания.

"Ако не беше смешно, щеше да е тъжно за българската държавност", продължи Гешев със сутрешните си правно-народопсихологическите си анализи на крак.

"В името на българската държавност министърът на правосъдието вместо да обикаля тв студиата и да заявява твърдения с откровено политически характер, които вероятно уронват престижа на съдебната власт и по този начин засягат всеки български гражданин, тези свои твърдения да ги изяви в пленума на ВСС, където е мястото, а не да мълчи", продължи той.

 "Ако има неверни данни, моля да бъдат посочени кои са те“. 

Така му отговори малко по-късно правосъдната министърка Надежда Йорданова.

"България е крайно време да получи главен прокурор, който дължим на обществото, който споделя и отстоява високи морални стандарти и защитава правата на хората, без да ги нарушава, главен прокурор, който не се прикрива зад полицейско насилие", добави тя.