Популярният руски политтехнолог Игор Мангушев представи на сцена в Русия череп, който по думите му принадлежи на украински защитник на "Азовстал". В туитър бе публикуван отрязък от монолог на пропагандиста, в който той описва "специалната военна операция" като благородна мисия срещу "идеята за Украйна като антируска държава".

"Нека да гори в ада. Нямал е късмет. От черепа му може да се направи халба. Но нашата война не е просто война срещу хора от кръв и плът. Нашата война е война срещу идея. Срещу идеята за Украйна като антируска държава."

Мангушев настоява, че Украйна трябва да бъде "деукраинизирана".

"Ние воюваме не с хора, ние воюваме с идея. В това е трагедията на украинските войници, в това, че ние воюваме с идеята и няма значение колко от тях ще трябва да убием и как трябва да ги убием. Ако воювахме с хора, можеше да кажем, да се помирим, да кажем, брат, тъй се получи, какво да се прави, война. Но ние воюваме с идея и затова всички носители на тази идея трябва да бъдат унищожени така, както бедния Йорик. Той сигурно също не е искал да се въргаля край "Азовстал", но просто не е избрал правилната страна".

Няма данни Мангушев лично да е вземал участия в каквито и да е военни действия. Той се определя като "политически стратег" и е лидер на националистическата организация "Светла Русия", както и основател на частната армия "ЕНОТ", която има връзки с ФСБ. Бойци на "ЕНОТ" са участвали във военни кампании в Източна Украйна и Сирия. Самите членове на организацията настояват, че това са хуманитарни операции, но в същото време позират в камуфлажи с различни оръжия на снимки и видеоклипове.

Според независимия разследващ сайт "Инсайдър" Мангушев е един от авторите на идеята за употребата на буквата "Z" като символ на руската инвазия в Украйна. 

Бившият посланик на САЩ в Русия Майкъл Макфол определи "Хамлетовия пърформанс" на Мангушев за "отвратителен".

"Надявам се всички самозвани "реалисти" да гледат това видео и след това да се опитат отново да ни обяснят как тази война е просто отбранителна/превантивна/рационална/логична "специална военна операция" за спиране на разгръщането на НАТО и няма нищо общо с имперските идеи и идентичности".