На 31 август от 19:00 ч. в градската концертна зала във Враца ще се състои премиерата на произведението на Венци Мицов ''Lamento/Прекъсната молитва'' за струнен оркестър.

Мнозина познават Мицов като бивш клавирист на "Хиподил", журналист, инфлуенсър и дори кандидат-вицепрезидент, но любовта му към класическата музика е много по-отдавнашна от всички гореизредени. Автор е на симфонична, камерна, филмова музика, както и на музика за реклами.

''Ламенто/Прекъсната молитва'' носи посвещение към невинните жертви на войната, която Путин води в Украйна.

Ето какво казва авторът за своята творба:

"Това е творба за струнен оркестър, посветена на жертвите от една война, водена от Путин спрямо суверенна и независима Украйна. Това е молитва, която не може да достигне до небето, защото небето е покрито с бомби.

Това е музика, която не може да развие себе си, защото смъртта стои на пътя ѝ.

„Lamento/Прекъсната молитва“ следва своята Via Dolorosa от страданието до отчаянието и постепенно умира в сподавените последни удари на човешкото сърце.

В края на произведението звучи средновековната секвенция „Dies irae“ („Ден на гнева“, средновековна секвенция на Тома от Челано, разказваща за Страшния съд). Само че този ден на Страшния съд не е страшен. А скръбен и самотен – като изчезващ звук на цигулка, която всеки момент ще бъде посрещната от куршум или бомба."

Произведението ще прозвучи като част от концерт от цикъла на Симфониета Враца "Класика и съвремие". Освен премиерата на "Ламенто" в програмата са включени още два клавирни концерта от Волфганг Амадеус Моцарт, които ще бъдат изпълнени от младата южнокорейска пианистка Джунгхуа Ли, която концертира в цял свят, победител в конкурса Seoul arts competitions, завършила с отличие Консерватория Пибоди, Университет Джон Хопкинс – Балтимор, САЩ.

Диригент ще бъде доцент Христо Павлов.