10 души бяха ранени след руски обстрел на Енергодар, Запорожка област, в неделя вечерта.

Това съобщи днес в "Телеграм" кметът на града Дмитрий Орлов.

"Към сутринта се знае със сигурност за 10 жители на Енергодар, които са получили множество охлузни рани с различна тежест в резултат на нощен обстрел на жилищни квартали на Енергодар. Двама от тях са хоспитализирани в реанимация в тежко състояние", написа Орлов.

По думите му най-малко 20 автомобила са били унищожени или повредени.

"Очевидно по този начин руснаците са "разработили" своя сценарий в навечерието на пристигането на мисията на МААЕ в Запорожката АЕЦ. Пряката заплаха за живота на мирното население не спира терористите", подчерта Орлов.

Сред ранените има четирима служители на атомната електроцентрала.

От компанията отбелязаха, че двата енергоблока на Запорожката АЕЦ, които бяха включени към мрежата след като бяха спрени миналата седмица, произвеждат електроенергия.

"В същото време, поради присъствието на руските военни на станцията, тяхното въоръжение, оборудване и експлозиви, съществуват сериозни рискове за безопасната експлоатация на АЕЦ. В резултат на периодични обстрели инфраструктурата на централата е повредена, има риск от изтичане на водород, разпръскване на радиоактивни вещества и висока опасност от пожар", подчерта Енергоатом.

Според информация на компанията, руснаците, подготвяйки се за пристигането на мисията на МААЕ, са "засилили натиска върху служителите на Запорожката АЕЦ - да не разкриват доказателства за престъпленията на окупаторите и използването й като военна база."