Dejavu. ГЕРБ пак се обяви за конституционни реформи, включително касаещи личността на главния прокурор.

Това стана по време на брифинг на юристи от партията на Бойко Борисов, в която оттам обещаха широк кръг от мерки за съдебни реформи.

Емил Радев - евродепутат и правното острие на партията в Европейския парламет, припомни че техният "специален прокурор" (наричан от обществото "надглавен", измислен от Данаил Кирилов, б.р.) бе обявен през 2021 г. за противоконституционен от КС.

Той припомни и делото "Колеви срещу България" в Страсбург и заяви, че не са преодолени съществуващите пречки пред търсенето на отговорност на главния прокурор и то не може да стане "при сегашния модел на конститутуция".

Затова партията ще търси подкрепа:

"Ще предложим промени в Конституцията за въвеждането на фигура или орган с 3-членен състав, които ще са отговорни за разследването на главния прокурор."

Тази тричленка трябва да има "самостоятелен статут, гаранции за независимост, специфични изисквания и изборна процедура". Този орган ще може да извършва самостоятелно разследване срещу обвинител №1, да го привлича към наказателна отговорност и да поддържа обвинението в съда.

Също така ГЕРБ се обявява и за разделяна не ВСС - на Висш съдебен съвет (само на съдиите) и Висш съвет на прокурорите (тази идея също съществуваше и в последните народни събрания, бе на "Демократична България", но иска също корекци в Конституцията, б.р.).

Също към конституционните корекции, за които ще търсят широко съгласие, хората на Бойко Борисов анонсираха още въвеждането на пряка конституционна жалба - да може всеки гражданин да сезира КС. Състав от трима съдии ще отсява планините от жалби. Пак идея на ДБ, както и на БСП.

"Не може реформи да се правят насилнически", каза Радомир Чолаков.

Към многобройните анонсирани проектомерки той пък добави и малко "екзотика", като се обяви да се мисли за това да се забранят колите с десен волан.

Точно както и Иван Гешев, от ГЕРБ се обявяват за утежняване на административните наказания в Закона за движение по пътищата, до степен - да се направи изцяло нов закон. В него идеята е да се обедини всичко - от подготовката на водачите, през състоянието на колите до самите правила.

Росен Желязков каза, че той е с "висока степен на готовност" (всъщност преди имаше диспут в обратна посока - да се "разглоби" сегашният мастодонт-ЗДвП, който обединява съвсем несъвместими теми, на няколко различни закона, б.р.).

Те се обявиха още за чисто нов Наказателен кодекс и нов Закон за адиминстартивните нарушения и наказания. Желязков, който водеше пресконференцията, обяви, че макар административното ни правосъдие да се води "отличник" в цяла Европа, при административно-наказателната дейност има проблеми. Наказанията не стигат до адресатите си. Затова според бившия министър ЗАНН трябва да използва "всички похвати и способи на електронното управление". Той даде пример - как така данъчните администрации могат да си общуват с гражданите електронно на имейл, а когато е да им връчиш някакво административно наказание или да ги призовеш, да не може.

По отношение на Наказателния кодекс, партията се обявява за "пълна европеизация":

"Става дума за пълна европеизация, пълно прокарване на всички принципи на развитите европейски държави в българското наказателно право", обяви Радомир Чолаков.

Няколко пъти беше казано, че нашият НК е социалистически.

"Много тежест се дава на наказанието затвор, в западните се дава много повече тежест на наказанието глоба. Пример - за нарушение на авторското право при нас е до 5 години затвор и 20 000 лв. глоба, в Германия е до година затвор, но глобата може да е 10 милиона", каза юристът. (интересно е, че например Иван Гешев предлага доживотен затвор при тежки престъпления по транспорта под въздействие на алкохол или наркотици, б.р.)

По отношение на водачите, от ГЕРБ също искат утежтяване на наказанията - най-вече на административните, когато водач откаже да даде проба за алкохол или наркотици. Както и спиране на МПС от движение.

По отношение на гражданското право партията предлага отпадане на вечния длъжник.

"Ние сме последната държава от ЕС, която все още има вечни длъжници. Да, ние въведохме давност 10 години, но КС реши, че може да влезе в сила през 2029-а. Не можем да чакаме толкова дълго. Трябва да има личен фалит. Няма да позволим дългове, които явно не могат да се изплащат, да се преследват по 20-30 години, без да има възможност да се започне начисто", каза Чолаков.

ГЕРБ има и друга идея, която също е споделяна в общественото пространство: когато родител е осъден на издръжка, но не я плаща, държавата трябва да има механизъм за това.

"В първия ден, в който родителят не я заплати, държавата трябва от негово име да я изплати, а държавата ще си търси изплатените средства по пътя на регреса от човека."

Подготвителната работа вече била свършена от ГЕРБ.

Росен Желязков, който бе министър на транспорта в кабинета "Борисов-2" и главен секретар на МС преди това, заяви:

"Трябва да работим и по въпроса за усещането на корупцията и всички законови предпоставки за предотвратяване на това.

Важното е, че в обществото има такова усещане. Ще работим за закоността. За да се преодолее това, което наблюдаваме в последната година - един спонтанен законодателен процес, непрозрачност и липса на предвидимост."

От партията обещават още ускоряване на делата, както и по-бързо досъдебно производство.

Цялата програма в частта й "Съдебна реформа" може да видите тук.

За да не остане съмнение кои са истинските реформатори, Чолаков изреди, че ГЕРБ на три пъти има документи за стратегия за съдебна реформа - още от 2010 г.