В иначалото на нова руска офанзива срещу Източна Украйна Съединените щати подготвят нов пакет от военна помощ за Киев на стойност от близо 750 милиона долара, съобщава днес Блумбърг, цитирайки информирани източници.

Оръжията и другото специално оборудване се очаква да бъдат изпратени по силата на съживена програма от Втората световна война, която позволява на президента Джо Байдън да прехвърля оборудване от американските резерви без тежката процедура на одобрение от Конгреса с цел да се ускорят доставките по време на извънредна ситуация.

 
Досегашната американска военна помощ за Украйна от началото на войната достигна общо 2,4 милиарда долара, отбелязва Блумбърг.
 
 
Новото увеличение очевидно е в отговор на нова офанзива, която руските сили подготвят в Източна Украйна, след като не успяха да превземат столицата Киев и се изтеглиха от териториите на север от нея,  които временно бяха окупирали.
 
Русия съсредоточава войски в сепаратистките анклави Донецк и Луганск, като в същото време продължава масирания обстрел на азовското пристанище Мариупол, за да осигури връзка между Донбас и окупирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров.
 
В същото време президентите на Полша и на трите балтийски републики съобщиха, че пътуват към Киев за среща с украинския им колега Володимир Зеленски.  Това съобщи днес в Туитър Якуб Кумох, представител на канцеларията на полския президент.

"Президентът на Полша Анджей Дуда, заедно с президентите на Литва Гитанас Науседа, на Латвия Егилс Левитс и на Естония Алар Карис,  пътува към Киев", пише Кумох. Публикацията в Туитър е придружена от снимка, от която става ясно, че четиримата президенти пътуват с влак. "Така страните ни изразяват подкрепата си за братска Украйна и президента ѝ Володомир Зеленски", се казва в туита.