САЩ са разположили няколко ракетни системи „Пейтриът“ в Европа и искат да могат да ги местят, заяви контраадмирал Джон Кърби – зам.-шеф на Пентагона по обществените въпроси и негов говорител.

Той даде телефонен брифинг за журналисти в Брюксел.

Кърби обаче не пожела да съобщи в кои точно държави са разположени тези системи в интерес на оперативната сигурност. Той  не даде подробности и за оперативния им статут.

Но допълни, че САЩ са били изцяло прозрачни по отношение на двата комплекса „Пейтриът“, които са изпратили в Полша.

„Доволни сме от оперативните способности на тези отбранителни системи. Те са много надеждни и много ефективни системи за противовъздушна отбрана. Доволни сме от способността им да вършат работата, за която са предназначени“, обобщи висшият американски военен.

САЩ не вземат решенията за разполагане на „Пейтгриът“ едностранно, а след консултации със съответните страни. Зависи също така от системата, колко време е била разположена, дали тя трябва да бъде връщана в САЩ за преоборудване. Всеки случай на разполагане е отделен.

Известно е обаче, че тези ракети могат да бъдат местени. САЩ искат да поддържат тази гъвкавост, тъй като търсят начини за укрепване на източния фланг на НАТО.  На този етап обаче няма взети решения за преместване в рамките на Европа или извън нея.

Вашингтон не изключва и няма да изключва възможността да изпрати допълнителни войски и въоръжение на източния фланг на НАТО, допълни Джон Кърби. Това ще стане, ако съюзниците имат нужда от това и го поискат.