Задочният спор между служебната финансова министърка Росица Велкова и предшественика й Асен Василев, съпредседател на "Продължаваме промяната", днес бе подет и от ГЕРБ. Лидерът на партията Бойко Борисов по време на обиколка из Бургаско обяви пред събралите се журналисти прогноза за "финансов апокалипсис" и атакува ПП:

"Кой цървул взима заеми по 500 милиарда всяка седмица, на които да плаща лихва, да каже, че има излишък", (визирайки Асен Василев).

Припомняме, че вчера Велкова прогнозира дефицит от 11,3 милиарда лева за 2023 г., а Василев се учуди откъде идва той - да не би служебният кабинет да се готви да купува "евтин" газ от "Газпром" (която е помолила за възобновяване на преговорите - по служебния енергиен министър, б.р.) и прогнозният дефицит да е компенсация за това.

"В "Лице в лице" (по бТВ) Гълъб Донев се опитваше всячески да обясни, че няма друго решение освен "Газпром", а ние сме казали 100% диверсификация от "Газпром". Има много начини и ги моля да не се връщат към "Газпром". Но го видях - че той се гърчи и се опитва да ги защити.

Моля ги да намерят друго решение", обяви Борисов, макар от собствената му партия да атакуват бившото управление, че не купува газ от "Газпром", който бил евтин, нищо че "Газпром" спря едностранно да подава суровината.

- "От друга страна видях Кирчо и Асен (Кирил Петков и Асен Василев) как си късат ризите откъде ще вкарваме петрол", продължи Борисов, визирайки посещението на двамата вчера в "Лукойл", за да обявят, че кабинетът на Борисов е дал на безценица концесията на пристанището на руската компания.

"Дали сме на концесията акваторията, водата пред комплекса, за да могат корабите да акостират там, така е навсякъде в света", отвърна задочно Борисов, без да коментира изнесеното от ПП, че концесията е за 35 години и е за 1 милион лева - на цена на "три магазина в МОЛ" (по Петков).

И прати журналистите да четат историята на Нефтохима - от приватизацията по времето на Иван Костов до днес.

А после дойде и мрачната прогноза. Велкова отговорила вчера на всичките риторични въпроси на Борисов. А Гълъб Донев казал: "Ще ми трябва заем около 6,3, милиарда.

Именно в тази връзка Борисов каза за "цървула", който взимал заеми по 500 милиарда всяка седмица, на които да плаща лихва, да каже, че има излишък, визирайки Василев. (Припомняме, че това е стара теза на ГЕРБ. Но например таванът на дълга от 4,5 млрд. лв. за 2021 г. бе записан от финансовия министър на Борисов - Кирил Ананиев. Освен това правителството на Борисов бе записало и по-висок дефицит, който именно се финансира с поетите дългове). 

"Велкова вика - 15 милиарда догодина нов заем, пазарите ще ни ги дадат на много висока лихва, вече никой не вярва на България", продължи Борисов и прогнозира, че ще се отдалечим от еврозоната.

- Задава се финансов апокалипсис, пазарите ще ни ударят як шамар. Бързо трябва да се режат разходи, бързо трябва да се постъпи държавнически, защото процедурата за свръхдефицит ще се задейства.

С една дума, вчера видях как се бранят руските компании "Лукойл" и "Газпром", от друга страна видях как финансовият министър казва да се готвим за десетки милиарди заеми. Това чух вчера от важните лица", продължи лидерът на ГЕРБ.

И след като въпросите към него се изчерпаха, предложи на журналистите да беседват с бившия му енергиен министър Делян Добрев, който за пореден път извади фактури, таблици и прочее, за да обвини бившата власт, че не купува директно от "Газпром" и надплащаме с 28 на сто за газа. Неотдавна Кирил Петков обяви, че дава Борисов на съд за твърденията, че разликите отивали в офшорки, близко до ПП.

"Дело няма да има, внесли го в грешния съд и не са си внесли таксата. Трябва да внесат 20 000 лева.

Като са мъже, плащаш си таксата 20 000 лева и внасяш", обяви изненадващо по повода Добрев (не стана ясно какво има предвид, освен очевидната 4%-на такса. Вероятно това - че при искове с такъв голям размер делото трябва да върви не в Районния, а в Градски  съд, б.р.).

Заканата за съд била "медийна пушилка".