Прогнозираният вчера от служебния финансов министър Росица Велкова дефицит за 2023 г. от 11,3 милиарда лева озадачи "Продължаваме промяната" и днес икономическият експерт на партията и бивш депутат Венко Сабрутев предположи: тези средства са заложени като компенсации за "евтиния, в кавички", газ, който кабинетът на Румен Радев смята да купи от "Газпром". 

Подобно предположение изрази вчера и бившият вицепремиер и министър на финансите, сега съпредседател на ПП, Асен Василев, който коментирайки думите на доскорошната си заместничка в министерството, посочи: "Само не разбирам тези 12 милиарда (11,3, б.р.), за които е говорила, за какво ще се похарачт. Може би, за да си купим евтин руски газ."

Сабрутев доразви тезата на ПП в сутрешния блок на Нова тв. По думите му вчерашните изчисления на Велкова били "опит за сплашване на обществото".

"Оставихме държавата с над 1,5 милиарда преизпълнение на приходите. Не мога да си представя кое е това нещо, което може да доведе до 11-милиарден дефицит и единственото, което ми идва на ум, е да се субсидира "евтиният" руски газ.

Ако се касае за някакво субсидиране на евтиния руски газ за обществото така, че наистина да стане евтин, тогава наистина можем да стигнем до 11 милиарда дефицит", посочи Сабрутев.

Тезата за евтиния газ от "Газпром" е както на служебния кабинет, така и на ГЕРБ, като от партията на Бойко Борисов наскоро показваха фактури за юли с твърдението, че страната ни е можела да си купи директно от "Газпром" газ на цена от 86 евро на мегаватчас, вместо това чрез "посредници" (т.е. търговци) го купила за 110 евро. Основното твърдение на Борисов и компания е, че от ПП са уредили "концесионери", че разликата отива в офшорки и пр., заради което бившият премиер Кирил Петков даде предшественика си на съд.

"Колегите от ГЕРБ често казват, че "Булгаргаз" купува по-скъпо, през посредници. Само да припомня, че "Газпром експорт" е най-големият "комисионер" в света, защото ГЕРБ твърдят, че са премахнали посредниците...", отвърна задочно Сабрутев.

След което на свой ред извади "листове хария", за да онагледи в табличен вид каква е била реалната цена на руския газ за периода на фактурите, показани от ГЕРБ.

"Не е необходимо да се ходи след всяка една лъжа. Тази цифра от 86 евро на мегаватчас газ от Русия, показана на обществото, освен че не съществува възможността ние да имаме газ - защото е спрян едностранно от Русия, цената не е тази. Но понякога да вървиш след опозицията е приятно", посочи бившият депутат от ПП.

Сега министерството е под натиск да се правят много допълнителни разходи. Може би защото правителството тръгна на преговори с "Газпром", а ние виждаме, че тази цена е висока... Чух посланието на министъра на финансите и това е, че няма възможност за непредвидени разходи", заяви той в заключение.