Украинските власти не успяват да възстановят средствата за наблюдение на радиацията в Чернобил, където според тях руски войници са създали мрежа от подземни съоръжения, когато превзеха зоната в края на февруари, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Системата за контрол на нивото на радиация в забранената зона все още не работи“, каза Евхен Крамаренко, ръководител на държавната агенция, отговаряща за забранената зона в Чернобил. „Сървърите, които управляват тази информация, са изчезнали“, добави той на видеоконференция, отразена от АФП. "Не можем да кажем дали (районът) е напълно безопасен.", посочи той. По думите на Крамаренко „докато не бъде възстановено електричеството и служителите нямат разрешение от въоръжените сили да отидат до пунктовете за контрол на радиацията, не можем да оценим нанесените щети“.

Освен това Крамаренко увери, че „(руските) окупатори са копали на множество места“ в Чернобил, където е станала ядрената авария през април 1986 г.

„Те заровиха тежко оборудване, създадоха окопи и дори подземни кухни, палатки, укрепления“, каза той.

„Едно от тези укрепления се намира в близост до площадка за временно депониране на радиоактивни отпадъци“, допълни Крамаренко.

Руската армия превзе атомната електроцентрала в първия ден от инвазията на Москва в Украйна на 24 февруари. Тя се оттегли от нея в края на март според украинските власти.

Руските войници "много скоро" ще усетят въздействието на радиацията, предупреди Крамаренко.

"Някои в рамките на един месец, други в рамките на години."

Според него около хиляда руски войници са били разположени в Чернобил за няколко седмици, заедно с 50 бронирани машини.