"Левски" удари "Лудогорец" с 3:2 в първи полуфинал за Купата на България - и един от най-добрите мачове в българския футбол за последните години. На Разпети петък предстои реванш на "Герена".

Домакините поведоха с гол на Кирил Десподов, но за броени минути след почивката Драган Михайлович (на снимката горе) и Билал Бари вдигнаха над 2000 "сини" фенове на стадиона на крак. "Левски" направи страхотно представяне, като потвърди силната си пролетна форма.

В 90-ата минута съдията Ивайло Стоянов отсъди дузпа за "Лудогорец" след дълго разглеждане на ВАР - пресилена. Пиерос Сотириу изравни. 

В добавеното време и "Левски" получи дузпа - също дискусионна. Вратарят Симон Слуга спаси изпълнението на Георги Миланов, но Стоянов присъди ново, тъй като прецени, че е реагирал извън правилата. При повторния опит Марин Петков донесе сладка и заслужена победа на "сините".

Имаше червени картони и напрежение след края на срещата - Станимир Стоилов бе изгонен, което означава, че няма да е на скамейката в неделния мач с ЦСКА-София. Преди това бяха отстранени Антон Недялков ("Лудогорец") и Хосе Кордоба ("Левски"). Така червените картони са общо три.

"Левски" създаде първото положение във втората минута, с което загатна, че отново ще се надиграва с шампиона, но от мача за първенство наскоро е израснал още повече.

"Лудогорец" отговори с гол в 11-ата минута. Пиерос Сотириу навърза двама играчи на "Левски" с едно движение и подаде наляво към Кирил Десподов, а нападателят на "орлите" изпрати бомбен шут от около 25 метра и вкара топката в горния десен ъгъл на вратата на младока Пламен Андреев, който сложи ръкавиците на мястото на контузения Николай Михайлов.

До края на полувремето Алекс Сантана пропусна отлично положение за Лудогорец, а Уелтън и Драган Михайлович не успяха да се разпишат за "сините". Главният съдия Ивайло Стоянов пък не зачете едно попадение на гостите от София заради засада. "Левски" губеше, но бе по-доблият отбор.

Второто полувреме започна със страхотно положение за "Лудогорец". Десподов центрира от ъглов удар и топката падна на главата на Ситириу, който обаче стреля в аут от около 7 метра.

"Левски" пък натисна много силно и в рамките на десетина минути направи пълен обрат. В 52-та Цунами подаде на Уелтън и той стреля мигновено, а вратарят Слуга изби топката. Тя обаче попадна на пътя на Драган Михайлович и десният бранител на "сините" я изпрати с прецизен удар извън наказателното поле в долния ляв ъгъл на вратата на домакините.

Гостите дори поведоха шест минути по-късно с попадение след центриране отдясно. Ноа Сонко Сундберг свали топката на далечна греда в краката на непокрития Билал Бари, който се разписа с лекота за 2:1 в полза на "сините".

Те имаха и други шансове за голове във вихрените начални минути на втората част, като при най-доброто положение Цунами центрира в наказателното поле и топката се удари в тялото на Антон Недялков, политайки към вратата на Лудогорец. Игор Пластун обаче бе застанал на голлинията и изчисти в корнер.

Натискът на Левски скоро утихна и играта се пренесе в половината на гостите, но без бърз резултат. В 80-ата минута пък двата отбора получиха по един червен картон след спречкване преди изпълнение на ъглов удар пред вратата на "сините". Изгонени бяха капитанът на домакините Антон Недялков и централният защитник на гостите Хосе Кордоба.

Последните минути на мача бяха изключително драматични. "Лудогорец" изравни в третата минута на добавеното време от дузпа след игра с ръка на Цунами в наказателното поле, като точен от бялата точка бе Пиерос Сотириу.

"Левски" обаче също получи дузпа малко по-късно заради игра с ръка на Пластун, а ударът на Георги Миланов бе спасен от Слуга. Вратарят обаче не бе стъпил на голлинията, пребиване, при което младокът Марин Петков не сгреши. Това стана в 11-ата минута на добавеното време.

Припомняме, че в България още важи правилото за голове на чужд терен - за разлика от цяла Европа, така "Лудогорец" трябва да победи с два гола или например с 4:3 (гол на чужд терен в повече), ако иска най-сетне да отиде на финал за националната купа.

Вчера ЦСКА-София би "Славия" с 2:0 като гост.

А при разправиите след мача остана впечатлението, че хора от двата отбора размениха обиди, поради което се стигна до екшъна, та Игор Пластун и Станимир Стоилов трябваше да бъдат разтървавани. Дори Наско Сираков побесня, както и шефове от щаба на "Лудогорец". Цанко Цветанов, асистент на Станимир Стоилов, заяви, че "Лудогорец" трябвало да се научи да губи и отказа да разусни как е пламната искрата на скандала.