ЕС ще започне работа по създаването на военна мисия за помощ на Украйна , съобщи днес в Прага върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Той говори след двудневната неформална среща на министрите на отбраната, свикана от чешкото председателство.

Става дума не само за обучение на войници, но и за тренировъчна мисия на високо ниво, уточни дипломат номер 1 на Европа.  Това е предложено от ЕС още преди войната.

Наскоро Борел заяви, че е учудващо Съюзът да има военна мисия в помощ на Мозамбик, но не и на Украйна, която наскоро получи статут на кандидат-член.

Днес обаче не е взето никакво конкретно решение, тъй като срещата е неформална. Страните членки са се съгласили да бъде започнато проучване на параметрите на бъдещата мисия.

Има много инициативи за обучение. Но нуждите на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) са много големи. Участниците са били информирани за тях по видеоконферентна връзка от украинския министър на отбраната Олексий Резников.

Същевременно министрите са обменили мнения за засилване на капацитета на отбранителната индустрия в ЕС. Един от основните пътища за това е насърчаването на съвместните обществени поръчки. Така индустрията в бранша ще увеличи производствения си капацитет.

„Ще бъдат увеличени разходите за отбрана. Ще има увеличаване на търсенето в отбранителната промишленост. Тя ще трябва да увеличи своя капацитет, за да осигури това, което ще поискат европейските армии“, изтъкна Борел.

За целта на срещата е бил и еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Борел припомни, че Европейската комисия създаде работна група в подкрепа на държавите от ЕС, която да координира краткосрочните им нужди в сферата на отбраната с цел запълване на оръжейните им запаси.