От "Продължаваме промяната" опровергават твърдениято на бившия енергиен министър на Бойко Борисов - Делян Добрев от днес, че заведеното от Кирил Петков дело срещу Борисов е проформа - само "медийна пушилка".

Днес Добрев, по време на едно от поредните живи излъчвания от мероприятия на лидера на ГЕРБ, обяви, че бившият премиер не само е завел иска си в грешния съд, но и не е платил таксата от 20 000 лева.

"Дело няма да има, внесли го в грешния съд (Софийски районен съд, б.р.) и не са си внесли таксата. Трябва да внесат 20 000 лева. Като са мъже, плащаш си таксата 20 000 лева и внасяш", обяви по повода Добрев, визирайки 4-процентната такса, като явно изчислява обявената претенция от Кирил Петков - половин милион лв.

Заканата за съд била плод на PR акция, заяви още, като трябваше да се разбере, че Петков не желаел да дава отговори на енергийни въпроси, де факто - повод за делото.

А то е срещу Борисов - заради негови публични твърдения, отправени нееднократно, че Петков и бившият вицепремиер и финансов министър Асен Василев са взимали комисиони и средства от "посредници" за газа. Намесени бяха и офшорки.

"Делян Добрев каза, че делото било в грешния съд – това не е вярно, документите са внесени в компетентния Софийски районен съд. Каза, че не е внесена и такса от 20 000 лева – това също не е коректно. Всички дължими държавни такси за този етап на делото са платени, за което има приложени документи.

Ако има спор по този въпрос, той ще бъде решен от съда", посочиха от ПП в отговор на запитване от Клуб Z.

И уточниха, че делото не е гражданско, а от наказателно-частен характер (т.е. - по члена от НК за клевета и обида, а не както явно са предполагали от ГЕРБ - за непозволено увреждане по Закона за задълженията и договорите, б.р. на Клуб Z). А визираната от Добрев "такса" би била дължима от осъдения по делото, какъвто от ПП вярват ще е Борисов.

Приложиха и фактурата от платената такса:

Която видно е от 12 лв. а не 4% от иска.